رسته‌ها

احسان یارشاطر
(1299 - 1397 هـ.خ)

استاد دانشگاه، پژوهشگر، بنیان‌گذار دانشنامه ایران و اسلام، بنیان‌گذار دانشنامه ایرانیکا، بنیان‌گذار بنگاه ترجمه و نشر کتاب
مشخصات:
نام واقعی:
احسان یارشاطر
تاریخ تولد:
1299/01/14 خورشیدی
تاریخ درگذشت:
1397/06/10 خورشیدی (98 سالگی)
محل تولد:‌
همدان، ایران
جنسیت:‌
مرد
ژانر:‌
ایران باستان، زبان و گویش‌های ایرانی
زندگی‌نامه
احسان یارشاطر بنیان‌گذار و سرویراستار دانشنامهٔ ایرانیکا، بنیان‌گذار مرکز مطالعات ایران‌شناسی، و استاد بازنشستهٔ مطالعات ایرانی در دانشگاه کلمبیا نیویورک بود.احسان یارشاطر در یک خانواده بهائی اهل کاشان در همدان متولد شد. پدرش هاشم، بازرگانی بود که به امور دنیوی توجه نداشت و حواسش مشغول مذهب بود. مادرش روحانیه در زمان خود پیشرفته بود، انگلیسی می آموخت و با صدایی گیرا مناجات می خواند به همین دلیل به گردهمایی های بهایی دعوت می شد. در همدان او ابتدا به مدرسه آلیانس یهودیان فرانسوی و بعداً به مدرسه تائید بهائیان رفت و تا کلاس دوم تحصیل کرد. در سال ۱۳۰۵ یا ۱۳۰۶ به دلیل شغل پدرش به کرمانشاه رفتند. دو سال و نیم به تهران رفتند. وضع مالی پدر او خوب نبود و اجاره نشین بودند. پدر او که از طرفداران زبان اسپرانتو بود کمی اسپرانتو به احسان آموخت چنانکه وقتی مادرش برای زیارت به حیفا سفر کرده بود به فارسی و اسپرانتو برایش نامه نوشت. بعد از تمام شدن دبیرستان به دانشسرای عالی رفته و ادبیات فارسی خواند. وی در دوره دکترا رساله‌ای بحث‌برانگیز داشت با این موضوع که معشوق در ادبیات ایران نمی‌تواند زن باشد. از دهه ۱۳۲۰ خورشیدی در عرصهٔ مطالعات ایرانی و ایران‌شناسی فعالیت داشته‌است. بخش عمده‌ای از تحقیقات او در زمینه‌های ایران پیش از اسلام، و زبان‌ها و گویش‌های ایرانی بوده‌است.او نخستین ایرانی است که پس از جنگ جهانی دوم در ایالات متحده آمریکا به مرتبهٔ استادی رسید. از آغاز دهه ۱۹۷۰ (میلادی) نزدیک به ۴۰ ویراستار و ۳۰۰ نویسنده از سراسر آمریکا، اروپا و آسیا با یارشاطر همکاری داشته‌اند. یارشاطر ویراستاریِ سه مجلد از تاریخ ایران کمبریج را هم بر عهده داشته و نویسندهٔ شانزده جلد کتاب تاریخ ادبیات ایران است.احسان یارشاطر دانش‌آموختهٔ دورهٔ دکترا رشته زبان و ادبیات فارسی در دانشگاه تهران و نیز دانش‌آموختهٔ دورهٔ دکترا زبان‌شناسی ایرانی در دانشکدهٔ مطالعات شرقی و آفریقایی دانشگاه لندن بود. او از شاگردان ایرانیِ والتر هنینگ و مری بویس به‌شمار می‌آید. یارشاطر در سال ۲۰۱۵ جایزه بیتا را دریافت کرد.
بیشتر
ویرایش

آخرین دیدگاه‌ها

تعداد دیدگاه‌ها:
1
 اون زمان که کتابهای بنگاه ترجمه و نشر کتاب هنوز در کتابخانه ها موجود بود چقدر کتاب امانت می گرفتیم و میخوندیم که روی همگی نوشته بود به کوشش احسان یارشاطر. اون زمان هم که اینترنت نبود و به شرح حال ایشان دسترسی نداشتیم که بدانیم چه بزرگ مردی است. روحشان شاد.
عضو نیستید؟
ثبت نام در کتابناک