اشارات و تنبیهات
امتیاز دهید
الإشارات و التنبیهات از مشهورترین کتابهای شیخ الرئیس، ابو علی سینا است که آن را در دو بخش منطق و فلسفه، به زبان عربی به رشته تحریر در آورده است. این کتاب را شاید بتوان یکی از مهمترین آثار علوم عقلی دانشمندان اسلامی نیز به حساب آورد که در طول چندین قرن همواره مورد توجه علما و محققان علوم اسلامی بودهاست. در وجه تسمیه این کتاب، به اشارات و تنبیهات باید گفت در هر موضوعی که بو علی مطرح میکند، چه در بخش منطق و چه در فلسفه، توضیحش و تکمیلش را تحت عنوان اشاره و تنبیه، میآورد که نام کتاب، ناظر به همین اشارهها و تنبیه هاست. کتاب، دارای دو جزء است: جزء اول، در منطق و مشتمل بر ده نهج و جزء دوم، در فلسفه و حاوی ده نمط میباشد. مطالب هر نهج و نمط، در ذیل عناوین اشاره و تنبیه مطرح شدهاست. ابن سینا، در سرآغاز کتاب، مقدمهای کوتاه دارد که با وجود کوتاهی، از گویایی با ظرافتی برخوردار است. وی، اهمیت و پرمغز بودن کتاب حاضر را گوش زد کرده، سپس وارد متن کتاب که ابتدای آن با منطق است، شده و این بخش را به ده نهج تقسیم کردهاست که در هر یک از این نهجها، مطلبی را توضیح میدهد.
آپلود شده توسط:
sasanpeter1949
1401/03/03
دیدگاههای کتاب الکترونیکی اشارات و تنبیهات
یعنی: «بدان که هر جسم به حالت و طبع خود است، و تا عاملی بیگانه از بیرون برایش عارض نشود، از موضع و حالت معین خود خارج نشود...»
و این همان گزارۀ گرانش است. بیش از 7 سده پیش از نیوتُن، شیخ ما به وجود قانون اول یعنی قانون اینرسی یا همان گرانش پی برده بود.
فیلسوف، متکلم، و مفسر قرآن، امام فخررازی رحمه الله علیه نیز این نظریه را در شرح الإشارات و التنبیهات (ج 2، ص 156، ناشر: انجمن آثار و مفاخر فرهنگى) شرح داده است.