رسته‌ها

جلال الدین همایی
(1278 - 1359 هـ.خ)

نویسنده، ادیب، شاعر، ریاضی‌دان و تاریخ‌نگار
مشخصات:
نام واقعی:
جلال الدین همایی
تاریخ تولد:
1278/10/03 خورشیدی
تاریخ درگذشت:
1359/04/29 خورشیدی (81 سالگی)
محل تولد:‌
اصفهان
جنسیت:‌
مرد
ژانر:‌
ادبیات، علوم و تاریخ
زندگی‌نامه
پدرش میرزا ابوالقاسم محمدنصیر متخلص به طرب و جدش ملا محمدرضا همای شیرازی هر دو از شعرا و دانشمندان معروف عصر خود بودند.جلال‌الدین تحت نظارت پدر دانشمند خود و در خانواده‌ای که کلیه اعضای آن اهل خط و قلم بودند رشد یافت و از اوان کودکی ملزم به فراگیری ادبیات عرب و حکمت و فلسفه شد. در سن ده سالگی منشآت قائم مقام فراهانی، منشآت فرهاد میرزا و منشآت امیر نظام و تاریخ معجم را نزد میرزا عبدالغفار و شاهنامه فردوسی، کلیات سعدی، منتخب قاآنی و غزلیات محمد خان دشتی را در نزد پدر مطالعه کرد و به اطلاعات فراوانی دست یافت.همایی از سن یازده سالگی به مدت بیست سال در مدرسه نماورد از مدارس قدیم و معروف اصفهان که مرکز دانش و فرهنگ این شهر بود به کسب علوم اسلامی پرداخت . جلال طی این سالها ادبیات عرب، فقه، اصول، تفسیر، درایه، رجال، هیئت، نجوم، استخراج تقویم، فنون ریاضی، طب و فلسفه را در نزد بزرگ‌ترین علما و روحانیون ایران فراگرفت و خود نیز مدتی مدرس بزرگ‌ترین حوزه‌های علمی و ادبی اصفهان بود.جلال‌الدین همایی در سال ۱۳۰۰ به نظام آموزشی جدید پیوست و ابتدا به تدریس در مدرسه صارمیه اصفهان پرداخت‌. سپس در سال ۱۳۰۷ به تهران آمد و از طرف وزارت معارف وقت عهده‌دار تدریس فلسفه و ادبیات در تبریز گردید. همائی درسال ۱۳۱۰ به تهران منتقل شد و در دارالفنون، دبیرستان نظام و دانشکده افسری به تدریس ادبیات پرداخت‌. وی پس از تأسیس دانشگاه تهران به این دانشگاه دعوت شد و سالها در دورهٔ دکتری دانشکده‌های حقوق و ادبیات تدریس کرد و مدتی نیز عضو فرهنگستان ایران بود. استاد همائی دو دوره نیز به دعوت دانشگاههای بیروت و لاهور در این دانشگاهها تدریس نمود که با استقبال محافل علمی این کشورها مواجه شد. در سال ۱۳۵۶ دانشگاه تهران مراسم بزرگداشت این استاد بزرگ تاریخ و فرهنگ ایران را برگزار کرد و در این مراسم نسخه ای از کتاب همائی نامه که به قلم همکاران و ارادتمندان استاد تهیه شده بود به او تقدیم گردید. جلال‌الدین همائی علاوه بر تألیف و تصحیح کتب متعدد شعر هم می‌سرود وبیش از پانزده هزار بیت او در دیوانی گردآوری شده است‌. از مشهورترین اشعار او مسجد کبود است که در وصف مسجد کبود تبریز و اظهار تأسف از ویرانی آن سروده است‌.
بیشتر
ویرایش

کتاب‌های جلال الدین همایی
(52 عنوان)

آخرین دیدگاه‌ها

تعداد دیدگاه‌ها:
1

از خلال گفتگوی خبرنگار ایرنا با اسماعیل آذر، شاگرد استاد ناصرالدین شاه حسینی. جالب اینکه هنگام این گفت وگو، دکتر آذر در خانه استاد همایی، (پدر خانم دکتر شاه حسینی) در اصفهان حضور داشت:
"هرگز نباید قدر و مقام استاد همایی را نادیده بگیریم. فردی فقیه، فیلسوف، ریاضی‌دان و خوش خط و ربط بود. اکنون که با شما صحبت می‌کنم، در اتاق خانه‌یی هستم که استاد همایی خود برای شخصی به نام منوچهرخان (که اکنون در اصفهان ساکن و جزو معمّران این شهرند) نقل کرده‌اند که گهواره‌شان در این اتاق بوده و بالای سرشان در این اتاق خط‌هایی نوشته شده بود تا وقتی گهواره تکان می‌خورد، چشم کودک با این خط‌ها آشنا شود"

عضو نیستید؟
ثبت نام در کتابناک