رسته‌ها
تاریخ اجتماعی ایران - جلد 4 - بخش 2
امتیاز دهید
5 / 4.8
با 14 رای
نویسنده:
امتیاز دهید
5 / 4.8
با 14 رای
تاریخ اجتماعی ایران کتابیست که به جنبه‌های اجتماعی فرهنگ، اخلاق، ادبیات و سیاست در تاریخ ایران می‌پردازد. این کتاب در ۱۰ جلد به زبان فارسی توسط مرتضی راوندی تألیف شده‌ و یکی از مهم‌ترین مراجع در زمینه جامعه‌شناسی تاریخی ایران به‌شمار می‌رود.راوندی زمانی شروع به نوشتن تاریخ مردم این سرزمین کرد که خیلی ها همچنان بر این باور بودند که تاریخ جز شرح زندگی و جنگ های شاهان و امیران نیست و نوشتن از مردم، زندگی و مبارزات آنان، دردها و رنج هاشان و غم هایی که داشتند کاری نبود که موجبات خرسندی هیچ دست و دل به قدرت سپرده ای را فراهم آورد و برای همین هم بود که در این ۵۰ سال نه صدا و سیمایی به سراغش رفت و نه کسی بر سینه کوچک این مرد بزرگ مدالی نشاند.
در جلد چهارم، خوانندگان با شیوه حکومت و سازمان سیاسی و اداری ایران بعد از اسلام آشنا می‌شوند. در قسمت اول کتاب، از آئین سیاسیت و مملک داری و حقوق سیاسی و اجتماعی مردم، و حدود قدرت سلاطین و زمامداران، و عقیده متفکرین و صاحبنظران ایرانی در این زمینه‌ها مطالبی نقل شده است.
در مباحث بعد، از سازمان سیاسی و اداری ایران؛ یعنی از دیوان وزارت یا دیوان خواجه بزرگ و روش کلی وزرا و موقعیت اجتماعی و سیاسی آنان سخن رفته، و در فصول بعد از یکایک دیوان‌ها یا وزارتخانه‌هایی که سرزمین پهناور ایران را در دورا بعد از اسلام اداره و رهبری کرده‌اند، نظیر دیوان استیفا یا وزارت دارایی، دیوان عرض، سپاه یا وزارت جنگ ، دیوان قضا یا وزارت دادگستری ، دیوان رسائل یا دفتر ویژه سلاطین، دیوان محتسب یا سازمان شهربانی و شهرداری، دیوان برید یا اداره پست ، دیوان اشراف یا سازمان‌های جاسوسی و مراقبت، دیوان موقوفات یا اداره اراضی و اموال وقفی و دیگر سازمان‌های اداری و سیاسی ایران بعد از اسلام سخن به میان آمده است.
بیشتر
اطلاعات نسخه الکترونیکی
تعداد صفحات:
590
فرمت:
PDF
آپلود شده توسط:
Mahsaa
Mahsaa
1400/01/09

کتاب‌های مرتبط

درج دیدگاه مختص اعضا است! برای ورود به حساب خود اینجا و برای عضویت اینجا کلیک کنید.

دیدگاه‌های کتاب الکترونیکی تاریخ اجتماعی ایران - جلد 4 - بخش 2

تعداد دیدگاه‌ها:
2
با سلام و عرض ادب .بعد از اینکه کتابخانه خوبم به یغما رفت .چون هزینه گرد آوری و تهیه مجدد اون کتابهای نایاب و بعضا نادر را نداشتم همیشه غصه میخوردم اما بلطف کتابناک عزیز و سایر کانال ها و سایت ها.توانستم حد اقل نسخه های pdfآنها را تهیه کنم و از شما سپاسگزارم.

عرض ادب و احترام به همه ی دوستان فرهیخته /
. .«تاریخ اجتماعی ایران» نوشته ی روانشاد «مرتضی راوندی» از آثار ، تحقیقات و منابع بسیار ارزشمند و بطور کلی کم نظیر در «تاریخ اجتماعی» سرزمین ایران در طول تاریخ چند هزار ساله تا دوران اخیر است .
آنچه در مورد این کتاب ارزشمند و نویسنده ی توانمند آن قابل تأمل و بررسی است آن است که تا زمان ورود استاد راوندی به این موضوع و تلاش ۴۰ ساله ی او ، تاریخ همواره در خدمت «قدرت» ، حاکمان ، حکمرانان و منافع قدرتمندان و سلاطین بوده است و کمتر نویسنده ای از «تاریخ زندگی مردم» ، طبقات فرودست و اقشار مختلف و شرایط اجتماعی و.... سخن رانده است! اما استاد راوندی با مهارت ، بینش ، توانمندی و ریاضت علمی خود، تاریخ را به زوایای پیدا و پنهان جامعه و زندگی اجتماعی مردم بُرده و از زندگی مردم سخن گفته است. .
راوندی چون تحصیلکرده ی علم حقوق بود این حقوق و عرصه ها را می شناخت به همین خاطر به آنها ورود کرده و همت خود را برای نوشتن «تاریخ اجتماعی ایران» بکار بست و در این وادی ۴۰ سال زحمت کشید.
تاریخ اجتماعی ایران «جامعه شناسی تاریخی» مردم و عرصه های مختلف اجتماعی زندگی آنان است. عرصه هایی که در طول قرن‌ها کمتر از آنها گفته شده بود یا مسکوت و بسیار کمرنگ بودند!
اما راوندی با جسارت و شکیبایی تمام به این عرصه ورود پیدا کرد و با تمام مشغله‌های کاری و اداری در تحقق هدف والای خویش کوتاه نیامد.
وی در این اثر گرانسنگ، تاریخ و تمدن ایران را از قدیمی‌ترین زمان ها و در ارتباط با دیگر تمدنهای جهان باستان مورد بررسی و واکاوی قرار داده و به شرح سازمانهای اداری و حقوقی، مسایل اقتصادی ، اوضاع اجتماعی ، آموزشی و تحصیلی ، بازی و سرگرمی ها ، خانواده ، ازدواج و گروه های شغلی ، اجتماعی ، فرهنگی و صدها موضوع ارزشمند و خواندنی در دوره های مختلف تاریخی پرداخته است. او با رویکرد تطبیقی، اوضاع سرزمینهای همسایه ایران، در قبل و بعد از اسلام و نیز کشورهای اروپایی به ویژه در قرون وسطی را در زمینه های مختلف مطالعه کرده است. دانش حقوقی او موجب شده به موضوعاتی بپردازد که در زبان فارسی کمتر به آنها توجه شده بود : موضوعاتی مانند وضع زنان و حقوق آنان، وضع طبقات اجتماعی گوناگون مثل عیاران و لوطیان و تأثیر نمایندگان طبقات اجتماعی در انقلاب مشروطیت و ترکیب آنها در مجلس شورای ملی ایران، همچنین بررسی نهاد خانواده و زندگی روزمره مردم و مشغولیات آنان در اوقات فراغت مانند موسیقی، پیشه ها، حرفه ها، صنایع و هنرهای ایرانیان که پس از اسلام تغییر زیادی نکرده است و همچنین پوشاک و تغذیه ایرانیان. بررسی این موضوعات در آن زمان، کاری نو و تازه به شمار میآمد.
نثر ساده و خصوصیت دایرةالمعارفی آن مانند بعضی از مجلدات این اثر و استفاده مبسوط و به جا از منابع دست اول کار را بسیار ارزشمند کرده است .
.
سپاس بیکران از سرکار خانم مهسا برای آپلود و تهیه این اثر بسیار ارزشمند.
تاریخ اجتماعی ایران - جلد 4 - بخش 2
عضو نیستید؟
ثبت نام در کتابناک