آنتونی گیدنز
(1938 م)
جامعه شناس
مشخصات:
نام واقعی:
آنتونی گیدنز / Anthony Giddens
تاریخ تولد:
1938/01/18 میلادی
تاریخ درگذشت:
محل تولد:
لندن
جنسیت:
مرد
ژانر:
جامعه شناسی
زندگینامه
گیدنز در محافل علمی و آکادمیک و برای اهل جامعهشناسی بیش از همه به دلیل نظریه ساختاربندی و نگاه کلنگرانه به جامعههای مدرن شناخته میشود. بهدرستی او را به عنوان برجستهترین و شناختهشدهترین کسی از میان افراد زنده میشناسند که به علم جامعهشناسی چیزهایی افزودهاست. آثارش که دستکم به ۳۴ کتاب و بیش از ۲۰۰ مقاله میرسد، به عنوان کتابهای درسی در دانشگاهها و دانشکدههای سرتاسر جهان آموزش داده میشوند. این شاید به خاطر لحن و ادبیات ساده و همهفهم گیدنز است که بنا دارد پیچیدهترین مفاهیم را به سادهترین شکل بیان کند. او به همینخاطر عنوان بهترین سخنران یا بهترین استاد دانشگاه سال را هم در سابقهاش دارد.
این نظریهپرداز مطرح و موثر در جامعه امروز بریتانیا، در ادمونتون لندن به دنیا آمد؛ در خانوادهای پایینتر از یک خانواده طبقه متوسط. او پسر یک کارمند اداره حملونقل عمومی لندن بود. گیدنز اولین فرد خانوادهاش بود که به دانشگاه راه پیدا کرد. او نخستین مدرک دانشگاهیاش را از دانشگاه هال، مدرک کارشناسیارشدش را از مدرسه علوم اقتصادی و سیاسی لندن (LSE) و دکترایش را از کمبریج گرفتهاست.
گیدنز از بنیانگذاران انتشارات پولیتی (یکی از عمدهترین انتشارات در زمینه علوماجتماعی) در سال ۱۹۸۵ بوده است. او در فاصله سالهای ۱۹۹۷ تا ۲۰۰۳ ریاست LSE را بر عهده داشت و عضو شورای مشورتی بنیاد تحقیقات خط مشی عمومی بریتانیا بودهاست. او همچنین در دوره نخستوزیری تونی بلر، مشاور وی بوده و از قرار معلوم همچنان هم مشاور نخستوزیری بریتانیا است. به باور خیلی از تحلیلگران، نظریه راه سوم گیدنز بوده که جهتگیری سیاسی و اقتصادی تونی بلر و همچنین بیل کلینتون را رقم زدهاست. او در این نظریه، در پی جُستن راهی میانه بین اندیشههای اقتصادی چپ و راست است؛ راهی که شاید به نظر دستنیافتنی برسد اما راهگشای سیاستهای معاصر دو تا از موثرترین دولتهای معاصر جهان بودهاست. گیدنز از سیاست راه سوم سخن میگوید و کتابی با همین عنوان در سال۱۹۹۹ منتشر کرده است.
آنتونی گیدنز فعالیتهای دیگری هم داشته که چهره او را به یک آکادمیسین علوماجتماعی فعال و کنشگر در عرصههای اجتماعی و سیاسی تبدیل کردهاست؛ برخلاف خیلی از همکاران معاصر یا فقید خود در عرصه مطالعات اجتماعی. گیدنز یک چهره مطرح و رسانه ای در سیاست بریتانیاست. او با حضورش در رسانههای دیداری و شنیداری و همچنین با مقالههایی که عمدتاً در New Statesman نوشته، همواره به عنوان حامی جناح چپ میانه حزب کارگر بریتانیا شناخته شدهاست. در سال ۲۰۰۴ به گیدنز مقام اشرافی مادامالعمر بارون داده شد و از آن پس بارون گیدنز از جانب حزب کارگر در مجلس لردهای (اعیان) بریتانیا نشستهاست.
آنتونی گیدنز پیشاهنگ جامعهشناسی بومی بریتانیا و آرزومند قالب بندی دوباره نظریه اجتماعی و بازسنجی درک ما از مدرنیته است. با ۳۴ کتاب به ۲۹ زبان و ۲۰۰ مقاله ازنظر مرجع به آثار، نفر پنجم است. تقریباً همه معاصران را نقد کرده و در علوماجتماعی خرد و کلان زبانزد عام و خاص است. صاحب نظر در انسانشناسی، امور اقتصادی، سیاسی، تاریخ، فلسفی، باستانشناسی، روانشناسی و… است.
بیشتر
آخرین دیدگاهها