ذبیح بهروز
(1269 - 1350 هـ.خ)
نویسنده، شاعر و پژوهشگر
مشخصات:
نام واقعی:
ذبیحالله بهروز
سایر نامها:
ابن دیلاق، امیر نغزی سیستانی، حاجی واعظ جوشقانی، محمدبن فضل شاملو، ابن ابوالفضل الطبیب الساوجی، پرفسور تنبانین شلکن هان بن سفکن برگ
تاریخ تولد:
1269/04/26 خورشیدی
تاریخ درگذشت:
1350/09/21 خورشیدی (81 سالگی)
محل تولد:
تهران
جنسیت:
مرد
ژانر:
شعر و ادبیات- تاریخ- گاهشماری و ستاره شناسی
زندگینامه
ذبیح بهروز از نخستین کسانی بود که در شیوهٔ تحقیق ایرانشناسان غربی شک کرد و برخی اشتباهات و شاید غرضورزیهای آنها را متذکر شد. در ستارهشناسی و گاهشماری در ایران باستان مطالعات گستردهای به عمل آورد، و نظرهای علمی جدیدی مطرح کرد.
بهروز با دیدگاهی بر مبنای تئوری توطئه، مانویان را بهعنوان بزرگترین دشمنان فرهنگ و تمدن ایران در طول تاریخ میداند. به عقیدهٔ او مانوَیان در ابتدا در صحراهای مغولستان و عربستان میزیسته و با توطئهچینیهای خود راه را برای یورش اعراب و مغولان به ایران هموار ساختهاند. بهروز همچنین فرهنگ یونانیمآبانه را آلوده به فرهنگ یهودی دانسته و فتح ایران بهدست اسکندر را را افسانهای ساخته و پرداختهٔ غربیها میپندارد.
بهروز در ایران مدتی کوتاه رئیس حسابداری شرکت نفت، مدّتی کارمند وزارت دارایی و مدت کوتاهی استاد دارالفنون بود و چند باری هم مترجم رضا شاه. از همهٔ این کارها به دلایل سیاسی و طرز کار ویژهٔ او کنار گرفت. اما سرانجام با وساطت چند تن از دوستانش، استاد دانشکدهٔ هواپیمایی شد و خیلی زود با درجهٔ سرتیپی همردیف بازنشسته و رئیس افتخاری کتابخانهٔ باشگاه افسران شد.
انجمن ایران ویج
بهروز، برای ترویج اندیشههایش، با یاری دو تن از پیروان خود، محمد مقدم و صادق کیا (که بعدها، اولی استاد زبان پارسی باستان و دومی استاد زبان پارسی میانه در دانشگاه تهران شدند)، انجمن «ایران ویج» را بنیان نهاد. این انجمن نشریهای داشت با فرنام «ایران کوده»
بیشتر
آخرین دیدگاهها