جنید بغدادی
(220 - 290 هـ.ق)
عارف ایرانی
مشخصات:
نام واقعی:
ابوالقاسم جُنَید بن محمد بن جنید بغدادی
سایر نامها:
سید الطایفه، لسان القوم، تاج العارفین، اعبد المشایخ، طاووس العلما، سلطان المحققین
تاریخ تولد:
220/0/0 قمری
تاریخ درگذشت:
290/0/0 قمری (70 سالگی)
محل تولد:
نهاوند، همدان
جنسیت:
مرد
ژانر:
عرفان
زندگینامه
ابوالقاسم جُنَید بن محمد بن جنید بغدادی، عارف ایرانی بود که او را قواریری و زجاج نیز خواندهاند، بدان سبب که پدرش آبگینهفروش بود؛ هم چنین وی را خراز نیز نامیدهاند. در متون صوفیه او را با القاب متعددی مانند سید الطایفه، لسان القوم، اعبد المشایخ، طاووس العلماء و سلطان المحققین معرفی کردهاند.
ابوالقاسم در نیمه دوم قرن سوم که صوفیان بیشتر در بغداد زندگی میکردند از معروفترین آنها و از مشایخ صوفیان بود و سری سقطی دایی او بود. اصلیت او از نهاوند در ایران است. او به زهد و عرفان شناخته شده و چون زیاد اهل سفر نبود مریدان و شاگردان از جاهای دیگر به دیدار او به بغداد میآمدند. پس از اواسط قرن سوم که ارتباط اهل سلوک با هم بیشتر شد، تعالیم جنید بغدادی و ابوبکر شبلی به شهرهای دیگر نفوذ کرد. از آنجا که جنید تقریباً در راس صوفیه قرار دارد، بسیاری از صوفیان بعد از او طریقه خود را منسوب به او میدانند. جنید به روایتی پیرو سفیان ثوری بود و بر مذهب او تفقه میکرد و ابن سریج نیز مرید و پیرو جنید بود. صوفیه به کرامات جنید قائلند.
وی در زمان خود با فِرق صوفیه و متفکران مذهبی از نقاط مختلف آشنا بود و با آنها تماس داشت و هرچه از سخنان آنان مقبول او بود در نوشتهها و سخنانش منعکس نمود و با ترتیب قابل استفادهای آنها را رواج داد. او نخستین کسی بود که تصوف را مقبول اهل شریعت گردانید. سخنان گزاف و طامات صوفیه را کنار زد و اصول آنها را حفظ نمود و بدین سبب او را «شیخ الطایفه» گفتند. حتی محافظهکاران ضد صوفی مانند ابن تیمیه و ابن قیّم از وی حساب میبردند و از طریقت او تعریف میکردند. او با هویتی ایرانی و تسلط به زبان و تفکر عربی وارث دو فرهنگ بود. جنید مرید و جانشین سری سقطی بود. او در سال ۲۹۷ در شهر بغداد درگذشت.
بیشتر
آخرین دیدگاهها