تاریخ ایران در دوره قاجار
نویسنده:
کلمنت مارکام
مترجم:
میرزا رحیم فرزانه
امتیاز دهید
به کوشش: ایرج افشار
تگ:
تاریخ قاجار
آپلود شده توسط:
khar tu khar
1392/10/02
دیدگاههای کتاب الکترونیکی تاریخ ایران در دوره قاجار
بحثو نکشون به سمت اینه بگوییم عالم دینی باید چه خصوصیاتی داشته باشد. کماکان که من دفاعی از آنها نمیکنم. خود میرزای شیرازی و غیره هم دست پرورده ناصرالدین شاه قاجار بودند. ایشون شاه به شدت مذهبی بود و بسیاری از روحانیون رو درامور دخالت میداد. درباره وظایف شاه، درسته که شاه این وظایف را دارد، ولی وقتی درباریان فاسدی چون علی اصغر اتابک و غیره را صدراعظم میکند و پیمان نامه های استعماری امضا میکند برای عیاشی خود و زنانش، من نمیتوانم به این شخص برخلاف شما یک شاه میهن پرست و عادل بگویم. شاهی که فقط برای عیاشی خودش ونه برای رفاه کشورش کار کند و میهن پرستان را به کنار بزند، از پست نیز پست تر است. باز حداقل میرزای شیرازی از حیطه خود خارج شد و تصمیمی به صلاح مردم گرفت.
شاید روحانیون میخواستند دنیای خودرا آباد کنند، ولی ناصرالدین شاه که به قولتان ادب پرورترین شاه ایران است، با دادن امتیاز تنباکو نمیخواست دنیایش را آباد کند؟ درضمن مدرن کردن نظام مالیاتی در عصر مشروطه کلیک خورد
هر قومی, مردمی, فرهنگی و حکومتی دورانی دارد. گاهی اوج و سپس افول را می آزماید, همانگونه که آدمیزاد هم چون به دنیا می آید به تدریج رشد می کند به پختگی می رسد و سپس افول می کند تا به مرگ و بازگشت به خالق خود برسد. هدف از این زندگانی آزموده شدن برای سرای باقی و اباد کردن جایگاهی است که بازگشت به آن سرنوشت همه ماست. ایرانیان مرز و بوم باستانی ما نیز زمانی درخشیدند و فرمانروایان بسی سرزمین ها بودند, چونانکه تمدن های دیگر هم این روال را داشته اند, آنچه که ما در تاریخ چند قرن اخیر شاهدیم دوران افول سیادت و سروری ایرانیان است. اینکه خود را در چنبره تحلیل قدرتمندان اروپایی بکنیم جز تلف کردن نیروی حیاتی و افسوس حاصلی به بر نخواهد آورد. همان به که گنجینه تعالیم روحانی بزرگانی چون مولانا, نظامی, بزرگمهر و بسیاری دیگر روی آوریم و سرای آخرت خود را آباد کنیم.
اصولا هر حکومتی مطلقا بد نیست. قاجارها هم اقدامات خوبی کردهاند که یکیش حفات ایران دربرابر استعمار بود. اما لازم بذکر است در اواخر ما داشتیم کلا مستعمره میشدیم که آزادیخواهان با آن مخالفت کردند. مانند امتیاز تنباکو و قرارداد۱۹۱۹و۱۹۱۷ و بسیاری از قراردادهای زمان ناصرالدین شاه. این امتیازات تجاری بود که پای انگلیس را به هند کشانید. اگر رشادت آزادیخواهان و مردم نبود چنین سرنوشتی از ایران پوشیده نمیشد.
اما چیزی که ما را از قاجار متنفر میکند این نیست. اولا خوشگذرانی و عیاشی و الواطی شاهان در زمان های بحرانی. این شاهان هرچقدر میهن پرست بودند اما در دام عیاشی نمیتوانستند درست حکومت کنند و به فقر مردم و نَفوذ خارجه بی توجه و آبرو نیز برای ما در جهان نذاشته بودند. دوم درباریان چاپلوس فاسد و استعمارزده که بسیاری از این قراردادهارا ثبت کردند و با خارجی ساختند. سوم تصفیه کردن افراد لایقی چون قائم مقام و امیرکبیر و حاج ابراهیم بدست شاهان قاجار بود که آنها میتوانستند ایران را از بحران نجات دهند اما شاهان قاجار نگذاشتند آنها کارشان را بکنند.
اما قاجار در مقایسه با سلسله هایی چون سلجوقیان و ایلخانان و تیموریان که رسما با اقداماتشان به عصر طلایی اسلام و ایران پایان دادند، چندان بد و خائن نیستند.
آیا گمان دارید اگر در شرایط آن دوران وقدرتی که کشورهای غربی به دلیل انقلاب صنعتی و بازرگانی فرامرزی وبالا رفتن میزان نسبی رفاه و دانش جامعه پیدا نموده بودند جز خاندان قاجار هر طایفه دیگری در ایران قرن نوزدهم بر مصدر کار سوار بود تفاوت چشمگیری داشت؟
دوران فتحعلیشاه تمام به جنگ با روس نگذشت بلکه در کنار خودسری وطغیان مدعیان داخلی که خود را از قاجارهای تازه به قدرت رسیده کمتر نمی دانسته و در سر خویش خیال خام اورنگ نشینی می پروراندند کشور مدام در معرض هجوم افغان ها وخوارزمیان و زیاده خواهی ترکان عثمانی بود.
اوضاع در آن روزگارانبدین گونه بود که پس از پراکنده شدن خبر تسخیر آذربایجان در جنگ دوم ایران و روس در سال 1828 خوانین یزد و کرمانبه هوای استقلال این دو استان افتاده بودند و اگر نبود نیروهای نظامی تعلیماروپایی دیده که در هر حال به دلیل سال ها جنگ با روس و عثمانی تا حدودی منظم بودند در دهه های نخست قرن نوزدهم ایران به ایرانستان، این کعبه آمال روشنفکر نمایان ایرانی، بدل شده و به راحتی به خان نشین هایی زیر نفوذ روس و انگلیس بدل می گردید
نسبت به دوران خونبار جنگ های داخلی قرن هژدهم ایران قرن نوزدهم هرچند در چرخه رقابت روس وانگلیس در حال خرد شدن بود باز از ثبات وامنیت نسبی برخوردار بود.
از سال 1860 بازرگانان فارس و بویژه شیراز در فکر سرمایه گذاری و ایجاد کنسرسیومی برای کشیدن راه آهن بوشهر-شیراز-تهران بودند که رقابت دو همسایه مانع از آن شد.
راه آهن(ماشین دودی)تهران -شهر ری در واقع طرح پایلوتی بود برای مسیر زیارتی-بازرگانی تهران مشهذ که آن نیبز به دلایل گوناگون اجرا نگردید.
با سلام
اسم کتاب را بگذارید تاریخ خائن ترین کثیف ترین نجس ترین احمق ترین فرزندان مغول