رسته‌ها
مقدمه ای بر نقد اقتصادی سیاسی
امتیاز دهید
5 / 4.4
با 79 رای
نویسنده:
مترجم:
صادق انصاری
امتیاز دهید
5 / 4.4
با 79 رای
از متن کتاب:
برای شروع بحث را با مساله تولید مادی آغاز می کنیم. بی تردید، نقطه آغاز حرکت را باید افرادی که در چارچوب یک جامعه تولید می کنند و در نتیجه تولید افراد در چارچوب قیود اجتماعی دانست. آن شکارچی یا ماهیگیر تک و تنها که نقطه آغاز بحث «آدام اسمیت» و «ریکاردو» قرار گرفته است، یکی از پندارهای عاری از تخیل رمانهای سده هیجدهم از نوع «رابینسون کروزو» است که به رغم ادعاهای مورخان اجتماعی به هیچ روی نشانه ای از یک واکنش در برابر زیبا جلوه دادن زندگی طبیعی و بازگشت به تصویری نادرست از آن، نیست. به همین ترتیب قرارداد اجتماعی «روسو» نیز که می کوشد تا از طریق یک قرارداد میان عده ای افراد ذاتاً مستقل رابطه برقرار نماید، نمی تواند بر این نوع طبیعت گرایی استوار باشد. این جز یک توهم جز یک پندار زیبایی پرستانه در ذهن «رابینسون گرایان» ریز و درشت چیز دیگری نیست. برعکس این به استقبال جامعه بورژوایی رفتن است جامعه ای که رشد خود را در سده شانزدهم آغاز کرده و در سده هیجدهم گام هایی غول آسا به سمت کمال برداشته است. در این جامعه متکی بر رقابت چنین به نظر میرسد که فرد از قیود طبیعی و امثال آن که در اعصار تاریخی پیشین او را به جزئی ناچیز از مجموعه ای مشخص و محدود از انسانها بدل می ساختند، رها شده است. پیامبران سده هیجدهم که «آدام اسمیت» و «ریکاردو» هنوز بر شانه های آنها راست ایستاده بودند، به این فرد سده هیجدهم که محصول فرایند اضمحلال جامعه فئودالی از یک سو، و زایش نیروهای مولد نوین از قرن شانزدهم به بعد از سوی دیگر بود به چشم یک کمال مطلوب که موجودیتش به گذشته تعلق دارد می نگریستند...
بیشتر
اطلاعات نسخه الکترونیکی
فرمت:
PDF
تعداد صفحات:
68
آپلود شده توسط:
Reza
Reza
1388/04/13

کتاب‌های مرتبط

برای درج دیدگاه لطفاً به حساب کاربری خود وارد شوید.

دیدگاه‌های کتاب الکترونیکی مقدمه ای بر نقد اقتصادی سیاسی

تعداد دیدگاه‌ها:
10
« برای شروع بحث را با مساله تولید مادی آغاز می کنیم. » ـ « برای شروع ... آغاز می کنیم » ؟ « تولید مادی » « مسئله » است ؟ آیا این آغاز « بحث » است یا شروع ارایه و تشریح انگاره ها و باورها ... ؟ « تولید مادی » ؟ یعنی « تولید غیرمادی » هم قابل تصور و بامعنا است ؟« بی تردید، نقطه آغاز حرکت را باید افرادی که در چارچوب یک جامعه تولید می کنند و در نتیجه تولید افراد در چارچوب قیود اجتماعی دانست » . چرا این « بی تردید » است ، جای خود ؛ اما ـ چنان که مارکس در «دست نوشته ها » تصریح کرده ، فرق است بین نقطه شروع بررسی و نقطع شروع ارایه و بیان نتایج آن . نکته این جاست که هر دو ، از یک سطح انتزاعی و همزمان مستند به موارد و مصادیق شروع می شوند یعنی از متن « مشهورات و مقبولات » رایج در سطوح گوناگون دانش و مهارت فکری . حالا منظور ؟! نمی شود یک کتاب را این گونه خواند اما بایسته رویش شناخت خوانش همه سویه گزاره های کانونی و روند استنتاج مدعای اصلی نویسنده است ؛ به سخن دیگر ، حد اقل مدعای اصلی را باید با دقت زیر و رو کرد و سنجید . ( سال ها پیش خیال می کردم قواعد اندیشیدن را می شود درآورد و دستگاه هایی ساخت که بر پایه آن ها کتاب ها را بررسی و ارزیابی کنند : متن وارد دستگاه شود و ابهام ها و تضادها و تناقض ها و پیوندهای درونی و قوت و صدق ارجاعات بیرونی و .... آن گزارش شود . با ابزارهای امروزی گویا این شدنی است اما معلوم نیست برای خلاقیت و رشد مهارت های ذهنی انسان مفید باشد ! )
نسخه اسکن شده جایگزین شد.

درود!
عذر می‌خوام که می‌پرسم! شما منبع دیگه‌ای مثل کانال تلگرامی یا سایت یا... ندارید که بشه کتاب‌هایی که بارگذاری کردید و از روی سایت کتابناک به‌خاطر کپی‌رایت حذف‌شده‌ان رو پیدا کرد؟
[quote='btak70']کتب خیلی خوبی بود اما جزئیاتش کم بود[/quote]
فکر کنم عنوان کتاب هست «مقدمه‌ای بر ...»، و اصل مطلب حدود ۵۴ صفحه میشه!
با تشکر از ارایه کتابهای خوب شما خدا قوت
کتب خیلی خوبی بود اما جزئیاتش کم بود(!)
اين كتاب يكي از ارزشمندترين آثار ماركس است. به ويژه اهميت آن در نقشي است كه اين كتاب در تاسيس علوم اجتماعي (به معناي مدرن) ايفا كرده. ماركس در اين كتاب به نقد اقتصاددانان كلاسيك (اسميت، ريكاردو ...) مي پردازد. ماركس از اين جهت آنها را مورد نقد قرار مي دهد كه آنان در بررسي جامعه از «مفاهيم» استفاده نكرده اند. بلكه از «جمعيت» استفاده مي كنند. ماركس در مقابل، به نقش مفاهيمي چون «طبقه» در بررسي مسائل اجتماعي تاكيد مي كند. بنا بر برخي تفسير ماركس در اينجا متاثر از ايده آليسم هگل بوده است كه بر نقش شيئ براي ما تاكيد دارد. فلسفه اي كه از دكارت و كانت شروع شد، در هگل اوج گرفت و در ماركس به اوج تكامل خود رسيد. لزوم مفهوم سازي و انتزاع سازي (ساختن مفهوم از واقعيت بيروني در ذهن انسان) مقدمه تشكيل علوم اجتماعي است. حيف كه خيلي از دوستان ماركس را فقط با كتاب "كاپيتال" مي شناسند!
مقدمه ای بر نقد اقتصادی سیاسی
عضو نیستید؟
ثبت نام در کتابناک