ارنست مایر
(1904 - 2005 م)
مشخصات:
نام واقعی:
اِرنست والتر مایر
تاریخ تولد:
1904/06/05 میلادی
تاریخ درگذشت:
2005/02/03 میلادی (101 سالگی)
محل تولد:
کمپتن ایم آلتگاو، آلمان
جنسیت:
مرد
ژانر:
زیست شناس
زندگینامه
اِرنست والتر مایر (به انگلیسی: Ernst Walter Mayr) (متولد: ۵ ژوئن ۱۹۰۴ - درگذشته: ۳ فوریه ۲۰۰۵ میلادی) زیستشناس آمریکایی آلمانیتبار است که برای آثارش در زمینه آرایهشناسی پرندگان، ژنتیک جمعیتی و فرگشت (تکامل) مشهور است. به عنوان یکی از زیستشناسان برجسته دنیا، او را گاه «چارلز داروین سده بیستم میلادی» خواندهاند.
مایر دو سال پس از دریافت مدرک دکترای خویش در رشته پرندهشناسی از دانشگاه برلین (۱۹۲۶ میلادی)، به عنوان یکی از کارکنان دانشگاه، سرپرستی سه سفر اکتشافی به مناطق دوردست را بر عهده گرفت. در اولین سفر به مقصد گینه نو و جزایر سلیمان، تاثیرات پراکندگی جغرافیایی بر گونههای مختلف جانوری، او را عمیقاً تحت تاثیر قرار داد. تحقیقات ابتدایی او بر روی قابلیت تفکیک و تبدیل شدن یک گونه به گونههای فرعی (گونهزایی) و همچنین در زمینه جمعیتهایی که به وسیله گروه کوچکی از گونههای بنیانگذار، بنیاد نهاده شدهاند (جمعیتهای بنیانگذار)، او را به عنوان یکی از برترینها در زمینه توسعه «نظریه تلفیقی تکامل» شناساند. این نظریه که تلفیقی از آثار چارلز داروین (انتخاب طبیعی) و گرگور مندل (ژنتیک) بود، پروسه بیولوژیکی جهش و نیز ترکیببندی دوباره ژنها، تغییرات در ساختار و عملکرد کروموزومها، جدایی تولید مثلی، و انتخاب طبیعی را در برمیگرفت. مایر ایدههای خود را در کتاب تاثیرگذار «سیستماتیکها و منشاء گونهها» (۱۹۴۲) ارائه کرد.
مایر حرفه خویش را با بر عهده گرفتن تصدی دپارتمان پرندهشناسی موزه آمریکایی تاریخ طبیعی در نیویورک (از ۵۳-۱۹۳۲) ادامه داد و در آنجا بیش از ۱۰۰ مقاله درباره آرایهشناسی پرندگان را، از جمله «پرندگان جنوبغرب اقیانوس آرام» (۱۹۴۵) به رشته تحریر درآورد. او به سال ۱۹۴۰، تعریف جدیدی از «گونه» در علم زیستشناسی را مطرح نمود که در بین جامعه علمی، بسیار مقبول افتاد و موجب شد تا گونههای جدیدی که پیش از آن، ناشناخته بودند، کشف شود. مایر تا پیش از مرگش، ۲۵ گونه جدید از پرندگان و ۴۱۰ گونه فرعی (زیرگونه) را نامگذاری کرده بود.
در سال ۱۹۵۳ او کرسی «الکساندر آگاسیز» در جانورشناسی دانشگاه هاروارد را تصاحب کرد و از ۱۹۶۰ تا ۱۹۷۰ به عنوان گرداننده موزه جانورشناسی تطبیقی دانشگاه به کار مشغول شد. در سال ۱۹۷۵، به او کرسی «استاد بازنشسته» هاروارد اعطا شد.
برخی آثار مایر شامل این کتابها میشود: «روش و مبانی جانورشناسی سیستماتیک» (به همراه «ای. جی. لینزلی» و «آر. ال. اوسینگر»؛ ۱۹۵۳)، «گونههای جانوری و تکامل» (۱۹۶۳)، «توسعه تفکر زیستشناختی» (۱۹۸۲)، «تکامل چیست» (۲۰۰۱) که برای آشنایی خوانندگان عادی و بدون دانش تخصصی درباره تکامل (فرگشت) نوشته شده است و همچنین «چه چیزی زیستشناسی را بیهمتا میسازد» (۲۰۰۴) که مایر آنرا در سن ۱۰۰ سالگی تالیف کرده است. این اثر به فارسی نیز ترجمه شده است.
بیشتر
آخرین دیدگاهها