رسته‌ها
سمک عیار - جلد 5
امتیاز دهید
5 / 4.6
با 28 رای
امتیاز دهید
5 / 4.6
با 28 رای
سَمَک عَیّار رمانی است مشهور و قدیمی به زبان فارسی که در سدهٔ ششم هجری نوشته شده است. داستان‌های این کتاب سه جلدی به دست فرامرز پسر خداداد پسر عبدالله نویسنده (کاتب) ارجانی (ارگان یا بهبهان کنونی در استان خوزستان) جمع‌آوری شده است. وی داستان‌ها را از زبان یک راوی به نام صدقهٔ ابوالقاسم فراهم آورده است.
سمک عیار، یکی از داستان‌های عامیانهٔ فارسی است که سینه‌به‌سینه نقل شده و سده‌ها مایهٔ سرگرمی مردم ایران بوده‌است. قهرمان داستان پسر شاه حلب است که دل‌باختهٔ دختر فغفور شاه چین شده و سپس به جنگ پادشاه ماچین رفته‌است. بیشتر رویدادهای جلدهای یکم و دوم در چین و ماچین می‌گذرد.
کتاب سمکِ عیار این مزیّت را دارد که چون داستان‌های آن روایت مردم بود و در میان عوام مشهور و محبوب بوده‌اند، زبان این کتاب نیز زبان عمومی آن دوره را نشان می‌دهد و به همین خاطر بسیار ساده و روان‌است.
صحنه‌های این داستان در ایران و سرزمین‌های نزدیک به آن اتّفاق می‌افتند. بیشتر شخصیت‌ها و قهرمانان این کتاب نام‌های ایرانی دارند. شخصیت اصلی این کتاب پهلوانی نام‌آور به نام سمکِ عیار است که در طی ماجراهایی با خورشیدشاه سوگند برادری می‌خورد.
در مقدمه جلد سوم این کتاب، نام مؤلف «فرامرز پسر خداداد پسر عبدالله الکاتب الارجانی» آمده اما خود او راوی اصل داستان را «صدقه بن ابی القاسم» بیان می‌کند. صدقه ابوالقاسم منسوب به شیراز و فرامرز خداداد منسوب به ارجان فارس (ارگان - بهبهان کنونی در استان خوزستان) است.
کاربرد نام‌های ایرانی کهن هم‌چون خردسب شیدو، هرمزکیل، شاهک، گیل‌سوار، سرخ‌ورد، مهرویه و زرند و مانند این‌ها این گمان را قوی می‌کند که این افسانه کهن بوده که بعدها یعنی در سدهٔ ششم به فراخور زمان نو شده‌است. موردی که در کتاب سمکِ عیار در پیوند با وجه تسمیه خورشیدشاه، قهرمان اصلی داستان ذکر شده درست همانند همان است که در کتاب پارسی میانه بندهش در مورد منوش خورشید، از نوادگان منوچهر، پادشاه کیانی آمده‌است. این می‌تواند گویای پیوند این کتاب با کتاب‌های پارسی پیش از اسلام باشد.
متن کامل سمک عیار به تصحیح دکتر پرویز ناتل خانلری در پنج جلد طی سال‌های ۱۳۳۷ تا ۱۳۵۳ در انتشارات بنیاد فرهنگ ایران منتشر و در اوایل دهه ۱۳۶۰ توسط انتشارات آگاه تجدید چاپ شده است.
بیشتر
اطلاعات نسخه الکترونیکی
فرمت:
PDF
تعداد صفحات:
633
آپلود شده توسط:
hanieh
hanieh
1397/01/10

کتاب‌های مرتبط

خدای‌ نامک نقالان
خدای‌ نامک نقالان
5 امتیاز
از 1 رای
فرائدالسلوک
فرائدالسلوک
4.6 امتیاز
از 42 رای
گزیده مقامات حمیدی
گزیده مقامات حمیدی
4.5 امتیاز
از 50 رای
نزهت نامه علائی
نزهت نامه علائی
4.6 امتیاز
از 21 رای
قابوس‌ نامه
قابوس‌ نامه
4.8 امتیاز
از 75 رای
تذکره الاولیا
تذکره الاولیا
4.6 امتیاز
از 68 رای
برای درج دیدگاه لطفاً به حساب کاربری خود وارد شوید.

دیدگاه‌های کتاب الکترونیکی سمک عیار - جلد 5

تعداد دیدگاه‌ها:
4
درود
این کتاب را می توان از قدیمی ترین رمان یا رمانس های ایران ذکر کرد. کتاب داستان های جالبی دارد. چه کیفی می کردند مردمان قدیم که با خواندن این کتاب ها زمستان های خود را به پایان می رساندند.
اما الان همه اش شده فیلم ها و سریال های که یک شبه اند و همه داستان را آماده در ذهن فرو می کنند بدون اینکه قدری مخاطب از مغز خود کار بکشد و با این وضع دیگر چه کسی به خود زحمت می دهد که داستان بخواند و تصویر سازی کند.
به هر صورت این کتاب به عنوان یک داستان جذاب و شناخت روزگار گذشته ایرانیان اهمیت خودش را دارد.
کتابی قدیمی وبسیار دوست داشتنی که خاطرات فراوان ازش دارم خیلی دوست داشتم نسخه قدیمی انرا نگه می داشتم
[quote='kourosh714']سخت چشم به راهِ مجلدِ ششمِ - " شهرِ سمک " این کتاب ِ دلکش و خواندنى هستم.مجلدِ ششم، شامل چند مقاله ى پژوهشىِ بسیار ارجمند از مصححِ گرانقدر این اثر در باب ِ مختصات فرهنگى و اجتماعىِ آن دوره و خاستگاهِ اجتماعىِ طبقه ى " عیاران " و همچنین ضبطِ واژه ها و ترکیباتِ گسترده ىِ کتاب است که به راستى سخت مغتنم است.دستِ دوستِ عزیزِ آپلود کننده ى این کتاب را به گرمى مى فشارم و نوروز را به دست اندرکارانِ سایتِ " کتابناک و همه ى دوستانِ کتابناکى شاد باش مى گویم.[/quote]
ممنون از شما
متن کامل سمک عیار به تصحیح دکتر پرویز ناتل خانلری در پنج جلد طی سال‌های ۱۳۳۷ تا ۱۳۵۳ در انتشارات بنیاد فرهنگ ایران منتشر و در اوایل دهه ۱۳۶۰ توسط انتشارات آگاه تجدید چاپ شده است.
با توجه به اینکه چاپ کتاب مربوط به سال 1362 هست، لذا پنج جلد بیشتر نیست.
دوره 6 جلدی مربوط به چاپهای بعدی است.
سخت چشم به راهِ مجلدِ ششمِ - " شهرِ سمک " این کتاب ِ دلکش و خواندنى هستم.مجلدِ ششم، شامل چند مقاله ى پژوهشىِ بسیار ارجمند از مصححِ گرانقدر اين اثر در باب ِ مختصات فرهنگى و اجتماعىِ آن دوره و خاستگاهِ اجتماعىِ طبقه ى " عیاران " و همچنین ضبطِ واژه ها و ترکیباتِ گسترده ىِ کتاب است که به راستى سخت مغتنم است.دستِ دوستِ عزیزِ آپلود کننده ى این کتاب را به گرمى مى فشارم و نوروز را به دست اندرکارانِ سایتِ " کتابناک و همه ى دوستانِ کتابناکى شاد باش مى گویم.
سمک عیار - جلد 5
عضو نیستید؟
ثبت نام در کتابناک