رسته‌ها
فربه تر از ایدئولوژی
امتیاز دهید
5 / 4
با 23 رای
نویسنده:
امتیاز دهید
5 / 4
با 23 رای
سروش در کتاب «فربه­ تر از ایدئولوژی»، استدلالی را برای ابطال ایده­ ی «علوم انسانی اسلامی» اقامه می­کند که پیش از او، برخی متفکران غربی از آن سخن گفته­ اند. او معتقد است که علم- از جمله علوم انسانی- از واقعیت‌های خارجی حکایت می­کند که تابع اراده و تمایل ما نیستند و وجود مستقلی از ما به عنوان فاعل شناسا- دارند، در حالی که کسانی که به دنبال ایدئولوژیک کردن علم هستند، در واقع، می­خواهند «عقاید ذهنی» خود را بر «حقایق عینی» تحمیل کنند و نوعی «علم انشایی» - و نه «علم اخباری» - وضع کنند.
«علم انشایی»، در حقیقت، «علم» نیست؛ زیرا آرمان­ها و توقع‌های ما، الزاماً واقعیت­های جهان خارج را بازگو و حکایت نمی­کند. سروش می‌نویسد:
«[در جوامع ایدئولوژیک] صورت ایدئولوژیک دادن به همه‌ی امور، دامنه­ اش تا علوم(و بالاخص علوم انسانی) هم می­کشد. کسانی گمان می­برند که قوانین جهان و جامعه هم می‌تواند صورت ایدئولوژیک پیدا کند و دنبال فلسفه‌ی حزبی (یا ایدئولوژیک) و جامعه­ شناسی ایدئولوژیک می­گردند. لنین آشکارا چنین می­گفت و پاره ­ای از هم­وطنان ما نیز چنین می­اندیشند. غافل از این که قوانین جهان و جامعه، قبل از آن که ایدئولوژی در جهان باشد، بوده­ اند و از پیش خود، صورت و ماهیتی دارند و جزو امور اختیاری و مصنوع نیستند که هر کس آن‌ها را مطابق میل خود بسازد.»
به بیان دیگر، داستان «علم» با داستان «ایدئولوژی» تفاوت دارد. «ایدئولوژی» محصول اندیشه‌های آرمانی و مطلوب ما است که بسیاری از اوقات، «واقعیت خارجی» را در آغوش نگرفته­ اند؛ یعنی صورت «مطلوب» را روایت می­کنند نه صورت «موجود» را، اما از آن سو، «علم» در پی شناخت «واقعیات خارجی» به گونه­ ای مستقل و مجزا از خواسته­ ها و گرایش­های ما است.
بیشتر
اطلاعات نسخه الکترونیکی
تعداد صفحات:
397
فرمت:
PDF
آپلود شده توسط:
poorfar
poorfar
1391/11/16
برای درج دیدگاه لطفاً به حساب کاربری خود وارد شوید.

دیدگاه‌های کتاب الکترونیکی فربه تر از ایدئولوژی

تعداد دیدگاه‌ها:
5
[b]باسلام و احترام دکتر سروش هرکه هم باشند باز از بعضی از این آقایون بزرگوار دلش بیشتر به من وشما میسوزه. کاش قدری از معرفت و شناخت ایشون رو اونها هم داشتن. و به قول مولانا: چونکه زاغان خیمه بر گلشن زدند/ بلبلان خامش شدندو تن زدند...............!!!
برای آزاد ماندن و خالص ماندن عقل باید محیطی آزاد برای آن فراهم کردتا با پیوستن به عقول دیگر صیقلی تر و خالص تر شود و انزوای فردی بیرون آید و غبار فردیت و عزلت از آن زدوده شود.
دکتر سروش
دکتر سروش ظاهرا از دوره ای که مشغول انقلاب فرهنگی بود استغفار کرده است.
اگه دارید کتاب قبزض و بسطت شریعت اِشرو آپلود کنید ممنون
با تشکر از poorfar عزیز
دکتر سروش، تغییر 180 درجه ای نسبت به گذشته نه چندان دورش داشته و مشخص نیست که هنوز مطالب کتابهای قدیمش را، خودش قبول داشته باشه یا نه.
سلام سپاسگزارم به خاطر این کتاب ، با توجه به اینکه کتابهای این اندیشمند گرامی دیگر در ایران چاپ نمیشوند خواهش میکنم بقیه آثار ایشان را نیز در سایت قرار دهید.
فربه تر از ایدئولوژی
عضو نیستید؟
ثبت نام در کتابناک