چمدان
نویسنده:
بزرگ علوی
امتیاز دهید
مجموعه داستان کوتاه چمدان نخستین اثر بزرگ علوی است. بزرگ علوی در این مجموعه با به کارگیری نثر ساده و انشای روان و بازتاباندن فرهنگ عامه و تصویر ناکامی ها و سیه روزیهای آنان،به سبک محمد علی جمالزاده و صادق هدایت نزدیک شده است، با این اختلاف که شخصیتهای داستانهای علوی به لحاظ تحرک و پویایی اجتماعی با شخصیتهای داستانهای هدایت، که "نگرشی دیگر گونه" نسبت به جهان دارند، فرق می کنند. لازم به ذکر است چند صباحی کتاب های این بزرگ مرد اجازه انتشار نداشت تا بعد از پیروزی انقلاب.
بزرگ علوی در سال ۱۳۱۵ به اتهام داشتن افکار سوسیالیستی، با جمعی دیگر از همفکرانش به زندان افتد و تا برکنار شدن رضاشاه (شهریور ۱۳۲۰) در زندان ماند.
بزرگ علوی در سال ۱۳۱۵ به اتهام داشتن افکار سوسیالیستی، با جمعی دیگر از همفکرانش به زندان افتد و تا برکنار شدن رضاشاه (شهریور ۱۳۲۰) در زندان ماند.
آپلود شده توسط:
Reza
1401/11/26
دیدگاههای کتاب الکترونیکی چمدان
آخرین داستان یک واقعیت تلخ و نوعی ادبیات رمانتیک است یک تاجر، فردی جوان را که به آموزش زبان فارسی و روسی مسلط است به یک خانواده شامل دختر جوان و پدر سالخورده که ظاهرا از روسیه به تهران فرار کرده و مقیم شده اند معرفی نموده و در مقابل دستمزد تمرین روان سازی زبان به ظاهر آغاز می گردد جوان در باطن عاشق دخترک شدو و از اصل ماجرا بی خبر است که تاجر می خواهد چون پدر دخترک ورشکسته است او را به تزویج خود درآورد و دخترک ناگهان به جوان پیام می دهد و جوان که می رسد تاجر را غرق به خون می بیند و همه چیز را می فهمد فورا دست به کار شده قتل را به گردن می گیرد و به زندان می رود و با حکم اعدام منتظر اجرای حکم است که نام وی را می خوانند و برنمی گردد و زندانیان به تصور اعدام او، اموال و وسایلش را بین خود تقسیم می نمایند غافل که دخترک در عذاب وجدان آمده و اعتراف به گناه نموده و مرد آزاد شده و قبلا دخترک نامه به جوان زندانی می نویسد و حال جوان آزاد شده نامه به دخترک محکوم..
داستان چهارم سرباز سربی در واقع زندگی یک نیمه دیوانه و عشق او و یک شوفر اتوبوس است و در ادبیات ما این گونه سبک نوشتن نامأنوس است گرچه محتوای آن از نظر عشق و انسان کاملا دیرینه و شناخته شده است.
داستان پنجم دوران تجدد گرایی، شیک پوشی و تبادل نظر بین افراد فرنگی مآب است که یک رویکرد و نگرش جدید در جامعه و ادبیات کشور ما از ورود فرهنگ و سلایق اروپایی مانند کراوات، قاشق و چنگال و.. نشات و مبدا دارد.
در این قسمت درباره یک پالتو با پارچه ای خاص که فردی می پوشد گفتگویی در یک جمع متجدد گردیده و یک نفر که راوی است مطالب دقیق و جالبی در مورد بافت و جنس الیاف پارچه و مرغوبیت پارچه بیان می نماید. صاحب پالتو که شخص دیگری است، بعدا همان را بدون اطلاع در روزنامه چاپ کرده قیمت و نوع پارچه گران و نایاب گردیده، راوی به طور اتفاقی از خیاطی عبور کرده درباره دوخت آن نوع پالتو می پرسد که خیاط می گوید بعد مصاحبه نوروزی (صاحب پالتو) آن نایاب شده و یک عدد از آن با روزنامه مطالب که بیان خود راوی به نام دیگری بود به وی می دهد
پسر قبول می کند که چمدان را فقط به ایستگاه آورد ولی به دلایلی دیر کرده چمدان را برای پدر به محل ییلاقی مسافرت می برد، وارد مسافرخانه نیمه هتل مجلل گردیده چمدان را تحویل داده اتاقی برای خود گرفته، کمی به گردش می پردازد با یک دوشیزه که می خواهد گردش و دوچرخه سواری کند آشنا شده چند بار بعد به دیدن او و مادرش می رود و سرانجام می فهمد به دلایل احتمالا مالی دخترک می خواهد زن یک آدم مسن بزرگسال گردد و نمی تواند با او باشد.
دخترک او را برای معرفی به رستوران هتل دعوت نموده، پسرک وقتی می رود زودتر رسیده سر میز پدرش را دیده همه چیز را می فهمد، نامه ای به دوشیزه نوشته که خدمتکار وقتی او آمد به وی بدهد که: امیدوارم خوشبخت باشید راستی آن مرد نازنین که گفتی دیدم پدرم بود احتمالا شما را خوشبخت می نماید!!!..
داستان آخر یعنی "رقص مرگ" به دلایلی در برخی نسخ کتاب چمدان نیامده و من آن را از روی این نسخه مطالعه نمودم.
در مورد نویسنده به خاطر سبک نامانوس وی با ادبیات ایران مجبور به مطالعه و تحقیق شدم و نکته جالبی که علت آنچه در تصور من ادبیات سخیف نویسنده و نوعی هنجار شکنی در قداست ادبیات فارسی تلقی می گردد، تحت عنوان بنیانگذاران داستان نویسی نوین در ایران و بخشی از قلم نویسنده تحت تاثیر روانشناسی فروید و دیدگاه و اعتقادات کمونیستی و مارکسیستی نویسنده اعلان گردیده است و این نکته که احتمال اینکه حضور نویسنده سال ها در آلمان شرقی بوده ادبیات روسی و سبک خاص آن در وی رسوخ و تاثیر یحتمل قوی داشته است
عطر او، کراوات او، مال این دوره بود ولی افکارش! حتما باید ساعت یازده غذا بخورد... والا... نظم و ترتیب زندگانی به هم میخورد...
به وقار لطمه وارد می آید، خانواده از میان می رود، اصول مقدس خانواده را باید رعایت کرد.
چه خوب است پسر و دختر آدم همه دور هم جمع باشند، با هم بگویند، و پدر، بزرگ خانواده، بالای اتاق بنشیند، فرمان بدهد، بیایند بروند.
پدر خدای خانه است. درست انعکاس مذهب در خانواده و یا برعکس. درست دنیای گذشته!
چمدان ................... بزرگ علوی
ممنون:x
هزار زجر و شکنجه در دنیا هست. این مصیبت را کسی نتوانسته است تصوّر بکند که ممکن است اشخاصی باشند که نتوانند اصلاً دوست داشته باشند.
چمدان ، بزرگ علوی