نواندیشی و روشنفکری در ایران
نویسنده:
باقر مومنی
امتیاز دهید
روشنفکری دینی یا نواندیشی دینی (به انگلیسی: Religious Intellectualism) تفکر و شاخهای خاص از روشنفکری به معنای عام آن است که مرکز توجه آن را روشنگری دینی تشکیل میدهد. اندیشمند وابسته به این نحله فکری موسوم به روشنفکر دینی است. میان منظور روشنفکری دینی و روشنفکر دینی و جایگاه و شان آن مناقشه وجود دارد. پیشینه روشن فکری در ایران، به نهضت مشروطیت باز میگردد و تا امروز، در عرصههای مختلف سیاسی و اجتماعی، بازیگری کرده است.
بیشتر
آپلود شده توسط:
el danize
1395/04/22
دیدگاههای کتاب الکترونیکی نواندیشی و روشنفکری در ایران
او در عین وطنخواهی و ملت دوستی ضد ناسیونالیسم کاذب و و افراطی نیز هست ، ناسیونالیسمی که ممکن است در مقابله با مذهب امکان رشد پیدا کند.
روشنفکر امروزی ضد امپریالیسم و ضد سلطنت است زیرا طعم تلخ این دو را بخوبی چشیده است.
روشنفکر واقعی در عین جهانی بودن ایرانی است و با استفاده از دستاوردهای فرهنگی مترقی جهانی ، ولی بدون هیچگونه تعهد و وابستگی ذهنی به انواع قدرتهای فکری می کوشد تا سطح فکر و فرهنگ را در میان مردم اعتلا بخشد.
روشنفکر ترقیخواه کنونی ، از هر جناح که باشد ، بشدت دموکرات و معتقد به گفتگو ست.
زیرا بعد از همه تجربه ها کاملا دریافته است که اندیشه تنها در فضای آزاد و دموکراتیک ، همراه با انتقاد و گفتگوی مخالفان فکری و عقیدتی با یکدیگر امکان رشد پیدا می کند ، و طبیعی است که مراعات اصول دموکراسی به این معنی هم هست که روشنفکر ، علاوه بر تحمل افکار مخالف ، در برابر قدرت سیاسی و فکری حاکم هم ، حتی اگر مطلوب و منتخب او هم باشد ، همیشه موضع انتقادی دارد.
روشنفکر دموکرات و ترقیخواه و مردم دوست در چنبر عناد و لجاج چپ ستیزی نیروی خود را به سود ارتجاع و امپریالیسم هدر نمی دهد.
روشنفکر واقعی کاملا آگاه و معتقد است که هیچ حکم و استنتاج فکری در وراء و بدون تأثر از یک ایدئولوژی صورت نمی پذیرد و به همین دلیل در عین پذیرفتن اصل تحول و تغییر دیالکتیکی و نسبی بودن استنتاجات و احکام فکری نه تنها ایدئولوژی ستیز نیست بلکه در مبادلات و برخوردهای فکری ایدئولوژی را راهنمای خود قرار می دهد.
مهمتر از همه روشنفکر در هر صف که هست می کوشد تا با تحلیل گذشته نزدیک و دور تاریخ ایران ، فارغ از هر نوع تعصب سیاسی و مکتبی ، گسست تاریخی حاکم بر جامعه روشنفکری را از میان بردارد و با استفاده از تجربیات گذشته به راه آینده و مراحل عالی تری قدم گذارد.
می توان یقین داشت که چناچه روشنفکرانی از این دست رزم خود را به ضد فاشیسم مذهبی حاکم سازمان دهند ، بی شک سرانجام در میهن ما نور بر ظلمت و خرد بر جهل غلبه خواهد کرد.
نو اندیشی و روشنفکری در ایران
باقر مومنی