رسته‌ها
با توجه به وضعیت مالکیت حقوقی این اثر، امکان دانلود آن وجود ندارد. اگر در این باره اطلاعاتی دارید یا در مورد این اثر محق هستید، با ما تماس بگیرید.
شرح گلشن راز
امتیاز دهید
5 / 4.2
با 24 رای
امتیاز دهید
5 / 4.2
با 24 رای
«شرح گلشن راز(ابن ترکه)»، یکى از قدیمى‏ ترین شروحى است که به زبان فارسى، توسط صائن الدین، على بن محمد ترکه اصفهانى، از علماى شیعه عصر تیموریان، بر کتاب«گلشن راز» شیخ محمود شبسترى نوشته شده است.
از آن‏جا که شارح، بر عرفان نظرى تسلط کافى داشته، لذا شرح وى قابل توجه بوده و در ایضاح مطالب«گلشن راز» بسیار مفید مى‏باشد. در این کتاب، در باره مسائل مختلف عرفانى از قبیل فکر، نفس، معرفت، وحدت و کثرت عالم، اطوار وجود، سیر و سلوک، قرب و بعد و سیر در انفس با نهایت دقت و ایجاز بحث شده است. صائن الدین، در مقدمه کتاب، تصریح مى‏کند که مقصود بالذات از آفرینش، معرفت و شناخت خداوند سبحان است و چون علوم صوفیه، در باره معرفت حضرت حق است، لذا اشرف علوم محسوب مى‏شود، لذا نباید به انکار این قوم پرداخت، چون علماى زیادى بودند که این طایفه را انکار کردند، ولى بعد از تحصیل جمیع علوم به اعتذار و اقرار درآمده و... و سال‏ها به آستانه این طایفه به سر برده‏اند تا به نور مکاشفه و ایقان، راه به سرچشمه عرفان برده‏اند و از احوال و اقوال و افعال گذشته نادم و پشیمان شده و باقى عمر به گوشه فقر و فاقه منزوى بوده‏اند. وى، ابیات«گلشن راز» را به ترتیب ذکر کرده و در ذیل هر بیتى که محتاج به تفسیر بوده، به شرح و توضیح پرداخته است. نثر وى، گر چه قدیمى است، ولى به سادگى قابل فهم مى‏باشد. به نمونه‏هایى از کار وى توجه کنید:  ١ . در شرح این بیت:
«یکى از بحر وحدت گفت انا الحق
یکى از قرب و بعد و سیر و زورق»
چنین نوشته است: «یعنى یکى از اولیاى خدا، به بحر وحدت رسید که مشاهده فناى کل موجودات است. در وجود و بقاى حق، خود را و مجموع موجودات را همچون قطره باران دید که به بحر چون رسیدند، وجود و تعین ایشان نماند، عین بحر شدند، به جز«انا البحر» چه گویند؛ دیگر سالک و طالب خدا چون وجود خود را در بقاى حق فانى بدید، او را زبان نماند، هر چه گوید به لسان حق گوید. دلیل بر این، قول خداست جلت عظمته: «لا یزال العبد یتقرب الى بالنوافل حتى احبه فاذا احببته کنت سمعه و بصره و لسانه و یده و رجله فبى یسمع و بى یبصر و بى ینطق و بى یمشى»؛ حق جل جلاله، مى‏فرماید که دائما عبد سالک نزدیک مى‏شود به من به نوافل که آن سلوک خاص است تا وقتى که من او را دوست داشتم؛ چون من او را دوست داشتم، سمع و بصر و لسان او منم، پس به سمع من مى‏شنود و به بصر من مى‏بیند و به لسان من مى‏گوید، چنان‏که منصور حلاج گفت علیه الرحمة و یکى دیگر از اولیاى خدا...» 2. در تشریح این بیت:
سیه‏رویى ز ممکن در دو عالم
جدا هرگز نشد و الله اعلم‏
مى‏نویسد: «سیه‏رویى که آن عدم ادراک اوست به حقیقت خود و وجود مطلق در دو عالم که آن عالم حقیقى است و وحدت مطلق است و عالم کثرت که آن وجودات خارجى است، از سالک ممکن هرگز جدا نمى‏شود، زیرا که سالک ممکن گرد امکانى از وجود خود فانى نیفشانده و ادراکات حقیقت خود و وجود مطلق باقى نکرده، پس در هر دو عالم که گفته شد، سیه‏ رویى از وى جدا نشده باشد؛ از آن‏جا مانده و از این‏جا رانده.»
بیشتر
اطلاعات نسخه الکترونیکی
آپلود شده توسط:
kalltun
kalltun
1392/06/03

کتاب‌های مرتبط

شرح غزل‌های حافظ - جلد 2
شرح غزل‌های حافظ - جلد 2
4 امتیاز
از 12 رای
یادداشت های قزوینی - جلد 9 و 10
یادداشت های قزوینی - جلد 9 و 10
4.7 امتیاز
از 31 رای
Through the Magic Door
Through the Magic Door
5 امتیاز
از 3 رای
برای درج دیدگاه لطفاً به حساب کاربری خود وارد شوید.

دیدگاه‌های کتاب الکترونیکی شرح گلشن راز

تعداد دیدگاه‌ها:
0
دیدگاهی درج نشده؛ شما نخستین نگارنده باشید.
شرح گلشن راز
عضو نیستید؟
ثبت نام در کتابناک