رسته‌ها
نقش اسلام در توسعه فرهنگی
امتیاز دهید
5 / 4.3
با 3 رای
نویسنده:
امتیاز دهید
5 / 4.3
با 3 رای
توسعه فرهنگی مفهوم جدید و جوان در ادبیات توسعه است که اولین بار در دهه هفتاد قرن بیستم توسط یونسکو به وجود آمد.
از آن به بعد به شدت گسترش یافته و مورد توجه محافل علمی و مراکز تصمیم‌گیری کشورها و جوامع مختلف قرار گرفته و نشست‌های علمی مختلف در راستای تئوریزه و نهادینه کردن آن برگزار شده است. توسعه فرهنگی در کمترین فرصت، تا آن‌جا اهمیت یافت که یونسکو سال‌های ۹۸ ۱۹۸۸ را «دهه جهانی توسعه فرهنگی» نام نهاد.
مهم‌ترین دلایل شکل‌گیری و اهمیت توسعه فرهنگی عبارتند از: آشکار شدن ابعاد منفی و مخرب توسعه اقتصادی، شکست و ناکامی تلاش‌های نوگرایانه کشورهای توسعه نیافته و در حال توسعه توسعه با الگوی توسعه غربی و بدون توجه به ساختارهای فرهنگی و اجتماعی خودی.
بعد از ورود توسعه فرهنگی در ادبیات توسعه از اولین مباحثی مطرح در این مورد این بوده است که فرهنگ تحت کدام شرایط، توسعه می‌یابد؟ عوامل و محرک‌های توسعه فرهنگی کدامند؟
بدون تردید بسته به جوامع مختلف عوامل زیاد و متنوع با درجات متفاوت از میزان تاثیرگذاری را می‌توان در این مورد شناسایی و دسته‌بندی کرد، اما در یک جامعه دینی و اسلامی که ماهیت ارزش‌های فرهنگی آن را آموزه‌های الهی تشکیل می‌دهد، یکی از عوامل مهم و بنیادی، دین است، لذا واکاوی نقش دین در فرهنگ‌سازی و توسعه فرهنگی در این کشورها از جایگاه خاص و ویژه برخوردار است. بنابراین پرسش اصلی که در این تحقیق با مراجعه به آیات و روایات به آن پاسخ داده می‌شود این است که اسلام در قبال توسعه فرهنگی از چه ظرفیت‌های برخوردار است؟
توسعه فرهنگی در دو بعد ایستایی (دموکراسی فرهنگی) و پویایی (پویایی فرهنگی) مطرح است. در بعد ایستایی، توسعه فرهنگی عبارت است از توزیع عادلانه امکانات و فرصت‌های فرهنگی برای تمام شهروندان و در بعد پویایی معطوف به ایجاد تغییر و تحول در عناصر فرهنگ به منظور انطباق آن با شرایط زمانی و مکانی و در نتیجه پاسخگوی به نیازهای زمانه است.
مهم‌ترین شاخص‌های توسعه فرهنگی نیز عبارت‌اند از: عقل‌گرایی و اهمیت دادن به نقش عقل، علم‌گرایی و نگرش علمی به مسائل، نگرش مثبت در قبال دنیا و امور دنیوی، باور به آزادی بیان و اندیشه، نگرش پویا به فرهنگ و پلورالیسم فرهنگی.
با مراجعه به آیات و روایات، آموزه‌های را می‌توان یافت که با عناصر توسعه فرهنگی همپوشی دارند. برخی از مهم‌ترین این آموزه‌ها عبارتند از: دعوت به تعقل، تاکید بر علم و اندیشه، پیوستگی میان دنیا و آخرت، تاکید بر نقش و اهمیت کار، حرمت اسراف و تبذیر، مذمت فقر، مبارزه با خرافات، باور به داشتن قدرت و عزت، اهمیت آزادی بیان، باور و تاکید به تعامل فرهنگی.
بیشتر
اطلاعات نسخه الکترونیکی
فرمت:
PDF
تعداد صفحات:
187
آپلود شده توسط:
کته کتاب
کته کتاب
1401/04/11

کتاب‌های مرتبط

زندگی به سبک مادر
زندگی به سبک مادر
5 امتیاز
از 1 رای
آداب معاشرت در اسلام
آداب معاشرت در اسلام
4.1 امتیاز
از 12 رای
تعلیم الاخلاق
تعلیم الاخلاق
4.5 امتیاز
از 26 رای
برای درج دیدگاه لطفاً به حساب کاربری خود وارد شوید.

دیدگاه‌های کتاب الکترونیکی نقش اسلام در توسعه فرهنگی

تعداد دیدگاه‌ها:
0
دیدگاهی درج نشده؛ شما نخستین نگارنده باشید.
نقش اسلام در توسعه فرهنگی
عضو نیستید؟
ثبت نام در کتابناک