علی اصغر بشیر
(1298 - 1360 هـ.خ)
آزادیخواه، نویسنده، شاعر، فقیه، ادیب، مورخ و منجم
مشخصات:
نام واقعی:
علی اصغر بشیر هروی
تاریخ تولد:
1298/06/10 خورشیدی
تاریخ درگذشت:
1360/09/02 خورشیدی (62 سالگی)
محل تولد:
هرات، افغانستان
جنسیت:
مرد
ژانر:
شعر و ادبیات فارسی
زندگینامه
علیاصغر بشیر هروی در شهر هرات متولد و در آن ولایت برخی علوم متداوله، علوم وفنون ادبیات فارسی و زبان عربی را فرا گرفت. بشیر در جوانی عضویت کلوپ ادبی هرات را حاصل نمود و در عین زمان به فعالیتهای سیاسی نیز اشتغال میورزید. او کارهای ادبی و نویسندگی را با مجله ادبی هرات و روزنامه اتفاق اسلام ادامه میداد
بشیر عمر خویش را وقف مطالعات و پژوهشهای ادبی و فرهنگی ساخت و با نگارش کتب ورسالهها و مقالات فراوان ادبی و عرفانی، پژوهشهای تاریخی و استخراجهای دقیق نجومی سهمش را در روند باروری و گسترش فرهنگ وادب کشورش بجا آورد و وجیبه خود را در برابر مشتاقان ادب و فرهنگ سرزمینش به نیکوترین وجهی ادا کرد. در ساحه فرهنگی ، ادبی و مطبوعات کارکردهای چشمگیر و ارزشمندی داشته است. بانشر اولین هفته نامه سیاسی، انتقادی وفکاهی «ترجمان، به همکاری کارتونیست مشهور پروفیسور دکتور عبدالرحیم نوین، روزنه تازه ای در مطبوعات افغانستان گشود که بالاثر میتوان وی راط بحیث پایهگذار طنز نوین افغانستان یاد نمود. بشیر تالیفات متعددی از خود بجاگذاشته که بعضا در دوره حیاتش ویا هم بعد از مرگش چاپ شده است. برخی تالیفات وی عبارت اند از:
حالات پیر هرات چاپ ۱۳۳۰ هرات ، اسلام یا عالیترین مکتب اخلاق، حماقتهای خودم ، برخی از اندیشههای عرفانی پیر هرات چاپ ۱۳۵۵ کابل ، تحشیه و تعلیق "مقامات شیخ الاسلام جامی" چاپ ۱۳۵۵ کابل، شاهراه تورغندی هرات - قندهار چاپ ۱۳۴۴ کابل، تکمله حواشی نفحات الانس چاپ ۱۳۴۳ کابل، هزار و یک حکایت ادبی و تاریخی چاپ ۱۳۴۶ کابل، خمیرخان (مجموعه مطالب و اشعار طنزی) چاپ ۱۳۵۳ کابل، فرهنگ اصطلاحات نجوم، شناسنامه جامی، سیری در ملک سنایی چاپ ۱۳۵۶ کابل، شیوهٔ داستانسرایی امیر خسرو، اندیشههای عرفانی پیرهرات چاپ ۱۳۷۴ تهران، منطق بزبان ساده و دهها اثر پژوهشی ادبی و عرفانی دیگر.
بشیر هروی در سرودن شعر نیز دارای استعداد و ذوق عالی بود و اشعار زیادی در قالب قصیده، غزل، مخمس، رباعی و دوبیتی سروده است. او همچنان قطعات فراوانی در قالب طنز سروده است.
بیشتر
آخرین دیدگاهها