محمدحسین صدیق یزدچی
(1317 هـ.خ)
اندیشه ورز و پژوهشگر فلسفه
مشخصات:
نام واقعی:
محمدحسین صدیق یزدچی
تاریخ تولد:
1317/0/0 خورشیدی
تاریخ درگذشت:
محل تولد:
تبریز، ایران
جنسیت:
مرد
ژانر:
فنومنولوژی
زندگینامه
محمد حسین صدیق یزدچی از معدود فیلسوفان ایران است که دکترای فلسفه را از دانشگاه پاریس گرفتهاست؛ همچنین پیش از انقلاب ۱۳۵۷ در دانشگاه تهران فلسفه تدریس میکردهاست. از موضوعاتی که ایشان به آن در رسانهها پرداختهاند؛ لائیسیته، سکولاریسم، مدرنیته ، آزادی و فلسفه است. وی در زمینه مسائل اجتماعی و فرهنگی فعالیت دارد و در گفتگوها و نوشتههایش به تحلیل وضعیتهای جاری در ایران میپردازد و دیدگاههای خود را در ارتباط با چالشهای مختلف ابراز میکند.
بیشتر
آخرین دیدگاهها
چاپ کتاب «لائیسیته» بنیادها و هدفهای آن، نخستین بار سال ۲۰۱۳ از سوی انتشارات خاوران در پاریس به چاپ رسید و تمام نسخههای آن بفروش رفت. از آنجا که قصد من از تالیف این اثر، نشر آن عمدتا در داخل ایران بود اینک نسخه اینترنتی آن از طریق «باشگاه ادبیات» به رایگان در اختیار عموم است. اما و به ضرورت یکی دو نکته را در باره محتوای این اثر و به مناسبت نشر انترنتی آن یادآور میشوم.
نخست آنکه در این کتاب کوشیدهام موضوعات یا سوژههای بنیادی مفهوم «لاییسیته» را مناسب درک و فهم ایرانیان توضیح دهم. از این رو توضیحاتی فشرده از چگونگی پیدایش تاریخی ذهنیّت esprit لائیک، یا سکولار و لائیک در فصلهای آغازین کتاب آوردهام. این بخش کتاب خواننده ایرانی را که نوعا شناخت حدّاقلی معتبر نسبت به موضوع ندارد، در فهم دقیق و روشمند سکولاریسم، لائیسیته یاری میکند.. سکولاریسم یا لائیسیته نه تنها ضّد دین نبوده و کوچکترین تهدیدی نسبت به باور باورمندان و اهل دیانت نداشته و ندارد، بلکه برعکس ادعای دشمنان لائیسیته و سکولاریسم، لائیسیته پاسدار حق آزاد باورهای قدسیمآب یا دینی افراد است و بنابر قانون از حریم خصوصی باورهای دینی حراست میکند. اما در بینش سکولار، لائیک یک اصل باید و باید به اجراء درآید. که آن « امر جدایی» ست. یعنی جدایی دو قلمرو :«قلمرو عمومی» از «قلمرو خصوصی».
من در کتاب چند و چون این دو قلمرو را که گلوگاه سکولاریسم یا لائیسیته است، در گنجایش این نخستین اثر به فارسی توضیح دادهام. طبعا در دیگر نوشتههایم روی موضوع، بدان پرداختهام و باز میپردازم. اما امید دارم که نشر انترنتی این کتاب بتواند افقی روشن و البته بیطرف نسبت به موضوع پیچیده و جنجال برانگیز لائیسیته و سکولاریسم، بگشاید.