سید هاشم آقاجری
(1336 هـ.خ)
نویسنده و مترجم
مشخصات:
نام واقعی:
سید هاشم آقاجری
تاریخ تولد:
1336/00/00 خورشیدی
تاریخ درگذشت:
محل تولد:
آبادان
جنسیت:
مرد
ژانر:
تاریخ و سیاست
زندگینامه
وی در پی یک سخنرانی در همدان که در تاریخ ۲۹ خرداد ماه ۱۳۷۹ و به دعوت شورای هماهنگی گروههای جبهه دوم خرداد همدان به مناسبت سالگرد درگذشت علی شریعتی در خانه معلم این استان دربارهٔ پروتستانیزم اسلامی و دکتر شریعتی صورت گرفته بود به اتهام توهین به اسلام و مقدسات مسلمانان دستگیر و به اعدام محکوم گردید. این حکم دو سال بعد به حبس تقلیل یافت.
آقاجری پس از ایراد سخنرانی دستگیر شد و برخی چون محمد تقی مصباح یزدی خواستار اعدام او شدند. وی پس از چندی در دادگاه همدان محاکمه و محکوم به اعدام شد، اما دیوان عالی کشور به دلیل ایرادات وارده به روند رسیدگی قضایی، این پرونده را مجدداً به دادگاه همدان بازگرداند. دادگاه مجدداً رای قبلی خود را تأیید نمود؛ و دیوان عالی نیز به دلیل بیتوجهی صورت گرفته به ایرادات وارده رسیدگی به پرونده را به دادگستری تهران محول کرد. سرانجام پس از اعتراضات گسترده دانشجویان و انتقاد محمد خاتمی رئیسجمهور وقت ایران و بیانیه علی خامنهای رهبر جمهوری اسلامی ایران و هاشمی شاهرودی رئیس قوه قضاییه مبنی بر این که اتهام مذکور از لحاظ فقهی از موارد ارتداد نیست در حکم وی تخفیف داده شد و به سه سال زندان، دو سال تبعید داخلی و نیز پنج سال ممنوعیت از تدریس محکوم گردید.
بیشتر
آخرین دیدگاهها
آقاجری در منزل عبدالله نوری: احکام فقهی خردکننده انسانیت است!
دیدار آیتالله شبیری زنجانی در ۲۰ مهرماه امسال در حالی در منزل عبدالله نوری انجام گرفت، که ۱۰ سال پیش یعنی در بهمن ماه سال ۱۳۸۷، «هاشم آقاجری» عضو سازمان منحله مجاهدین انقلاب به مناسبت اربعین حسینی در همان منزل سخنرانی کرد، فردی که زمانی در سال ۱۳۸۱ در دانشگاه همدان با توهین به مرجعیت و تمسخر مساله «تقلید» گفته بود: «رابطه [مراجع] با مردم رابطه معلم و متعلم است نه رابطه مراد و مرید، نه رابطه مقلِّد و مقلَّد که تقلید بکنید. مگر مردم میمون هستند که تقلید بکنند؟!»
آقاجری در منزل عبدالله نوری سخنان عجیبی درخصوص فقه و اخلاق مطرح کرد که نه تنها با واکنش اصلاحطلبان همراه نشد بلکه برخی از سیاسیون اصلاحطلب همچون انصاریراد، ابراهیمی، جماعتی، ابراهیم یزدی، عطریانفر، سعید لیلاز، اعظم طالقانی و مرتضی مبلغ نیز پای سخنان آقاجری نشسته بودند.
وی در آن سخنرانی با زیر سوال بردن احکام فقهی مراجع تقلید گفت: «در حکومت، ما از هیچ فقیهی حکمی درباره مسائل اخلاقی و کرامت انسانی ندیدیم و تمامی موارد در جهت خُرد کردن انسانیت و سلطهپذیری بوده است.»
آقاجری همچنین با طرح این گفته که «فقه تلاش کرده که بردگی و رابطه ارباب و رعیتی را تلطیف کند اما هیچگاه آن را نفی نکرده است» به نوعی احکام فقه ا را در تائید بردهداری عنوان میکند و میگوید: «هیچ فقیهی بردهداری را حرام نکرده است در صورتی که بردهداری و بردهپذیری در تضاد با اخلاق است؛ نمیدانم در حال حاضر هیچ فقیهی رسماً فتوا داده که بردگی از نظر شرعی حرام و ممنوع است و یا نه اما برخی معتقدند که چون در حال حاضر موضوع وجود خارجی ندارد حکم معلق است و اگر موضوع به وجود بیاید حکم نیز همچنان ساری و جاری است»
علت محاکمه اش هم همین نظراتش بود.