شراگیم یوشیج
(1321 هـ.خ)
ناشر و نویسنده
مشخصات:
نام واقعی:
شراگیم یوشیج
تاریخ تولد:
1321/12/13 خورشیدی
تاریخ درگذشت:
محل تولد:
تهران
جنسیت:
مرد
ژانر:
ادبی
زندگینامه
شراگیم یوشیج، در ۱۳ اسفندماه ۱۳۲۱ در تهران و در چهارراه یوسفآباد بیمارستان نجمیه متولد شد. شراگیم تنها فرزند نیما یوشیج و عالیه جهانگیری در خانوادهای ادیب و شاعر زیست و تحصیلات ابتداییاش را در مدرسهٔ «زند» تجریش و مدرسهٔ عالی «سنلویی» در تهران گذراند. سپس در دوران محمدرضا شاه پهلوی، دورهٔ دبیرستان را در مدارس «شاهپور تجریش»، «نیکی اعلا» و «تمدن» تهران تحصیل کرد و آموزش زبان فرانسه را نیز که پیشتر در مدرسه سنلویی آموخته بود، بعدها به کار مطالعات دوران دانشجوییاش آمد.
شراگیم یوشیج بهعنوان تنها وارث و بازماندهٔ نیما یوشیج، از سال ۱۳۳۹ ـ یک سال پس از مرگ نیما ـ به همراه عالیه جهانگیری عهدهدار چاپ و نشر آثار نیما شد و ماحصل فعالیت او در این دوران تا به امروز انتشار دهها عنوان کتاب از آثار نیما یوشیج است.
شراگیم یوشیج در اواخر سال ۱۳۳۹ به فرانسه رفت و پس از تحصیل در دانشگاه سوربن پاریس ـ به جهت تقویت زبان فرانسه ـ در مدرسهٔ ایدک (مدرسهٔ عالی سینمای فرانسه) به تحصیل در رشتهٔ کارگردانی سینما پرداخت و در سازمان رادیو تلویزیون فرانسه ORTF نیز فعالیت کرد. او در سال ۱۳۴۴ با مینا میرهادی ازدواج کرد و صاحب دختری بنام گلرخ شد.
شراگیم یوشیج همزمان با نظارت بر چاپ و نشر آثار نیما از اواخر دههٔ سی، در سال ۱۳۴۵ به دعوت فریدون رهنما، به استخدام سازمان تلویزیون ملی ایران درآمد و تا سال ۱۳۶۲ در تلویزیون و در قسمت تولید در مقام کارگردان مشغول به کار بود و آثار متعددی از جمله ضبط تلویزیونی برنامههای فرهنگی، هنری، ورزشی و… را در کارنامهٔ هنریاش به ثبت رساند که از جمله میتوان به ضبط حدود ۱۷۰ تئاتر تلویزیونی از آثار نویسندگان و کارگردانانی همچون آربی اوانسیان، عباس نعلبندیان، علی حاتمی، بهمن مفید، پرویز صیاد، هژیر داریوش، پرویز کاردان، داود رشیدی، ارحام صدر و… اشاره کرد.
شراگیم یوشیج از سال ۱۹۸۵ از فرانسه به آمریکا مهاجرت کرد و در دانشگاه تگزاس آستین به تدریس ادبیات فارسی به دانشجویان خارجی پرداخت و در کانال تلویزیونی شهر آستین، با برنامهای فرهنگی و ادبی با نام NATIONAL IRANIAN MUSIC & ARTS ـ «نیما تی وی» فعالیت داشت. او در شرایطی که معتقد است آثار نیما از سوی مصححان و ناشران، مغلوط و مغشوش به چاپ رسیده، همواره سعی کردهاست نسخههایی سره و منقح را در دسترس دوستداران نیما قرار دهد.[۳]
بیشتر
آخرین دیدگاهها