رسته‌ها

زمین شناسی و تکامل سال ششم دبیرستان رشته طبیعی - سال 1354

زمین شناسی و تکامل سال ششم دبیرستان رشته طبیعی - سال 1354
امتیاز دهید
5 / 4.7
با 45 رای
امتیاز دهید
5 / 4.7
با 45 رای
کتاب دارای دو بخش مجزاست در بخش اول در مورد علم زمین شناسی شامل موقعیت زمین در فضا ساختمان زمین و سنگهای سازنده پوسته زمین به بحث می پردازد در فصل دوم به عوامل تغیر دهنده سطح زمین می پردازد در ادامه بخش اول کتاب به تقسیم بندی تاریخ عمر زمین و دوران های زمین شناسی و اوضاع حیاتی در دوران های مختلف می پردازد.
در بخش دوم کتاب به مباحث مربوط به کامل جانداران و با تعریف نوع(گونه) و چگونگی پیدایش جانوران اغاز می شود و سپس به دلایل ترانسفورمیسم و تشریح مقایسه ای و دلایل دیرین شناسی از منظر جنین شناسی می پردازیم . در فصول بعدی علل تغیر انواع و اساس طبقه بندی جانداران و سر انجام تکامل مهره داران شامل ماهی ها دوزیستان خزندگان پرندگان و پستانداران مورد بررسی قرار می گیرند. سرانجام تکامل گیاهان طی دوران مختلف زمین پرداخته می شود.
لازم به ذکر است پس از انقلاب اسلامی مباحث مرتبط با بحث تکامل از کتاب های درسی حذف گردید و به ندرت نظریه های لامارک و داروین مطرح می گردند.
صرف نظر از درستی و نادرستی این نظریه ها نبایستی صرفا به دلیل تعارض انها با مبانی دینی آنها را در محاق فراموشی افکند. زیرا روح کنجکاو ادمی از دیر باز با این سئوالات روبرو بوده است
روزها فکر من این است و همه شب سخنم
که چرا غافل از احوال دل خویشتنم
از کجا آمده ام آمدنم بهر چه بود
به کجا می روم ؟ آخر ننمایی وطنم
بیشتر
اطلاعات نسخه الکترونیکی
تعداد صفحات:
134
فرمت:
PDF
آپلود شده توسط:
khosro1952
khosro1952
1393/06/30
برای درج دیدگاه لطفاً به حساب کاربری خود وارد شوید.

دیدگاه‌های کتاب الکترونیکی زمین شناسی و تکامل سال ششم دبیرستان رشته طبیعی - سال 1354

تعداد دیدگاه‌ها:
6
البته بعد چند سال اینجور مباحث دوباره به کتاب زیست اضافه شد، الان هم در کتاب زیست دوازدهم بخشی هست به نام «تغییر گونه ها» ,, خیلی مختصر البته
ضمن تشکر از جناب خسرو و اطلاعات جالبی که ارائه کردند . من فقط یکبار جناب قریب را که برای جلسه ای به دانشگاه ما آمده بود ملاقات کردم از مردان نیک روزگار بود خدایش بیامرزاد. با دانلود تمام این کتابهای دبیرستانی و مقایسه کلی باکتابهای درسی دهه 60 و اوایل هفتاد - که من و برادرانم دبیرستانی بودیم -یک نکته برایم مسلم شده و آن روانی و شیوایی نگارش و انسجام مطالب درسی بیشتر این کتابها نسبت به دوره خودمان (به ویژه رشته علوم تجربی) که اکثرکتابهای دبیرستانی گیج کننده و دشوار نگارش می شد . خوب است مولفین محترم به این نکته توجه کنند .
در باره دکتر عبدالکریم قریب
استاد عبدالکریم قریب گرکانی (زاده ۱۲۹۱ در تهران - درگذشته ۱۷ بهمن ۱۳۸۱)، پدر علم زمین شناسی ایران
زندگینامه
استاد عبدالکریم قریب گرکانی در سال ۱۲۹۱ خورشیدی در خیابان عین‌الدوله تهران دیده به جهان گشود. پدرش میرزا مصطفی خان مستوفی، فرزند میرزا عبدالکریم مستوفی گرکانی بود و مادرش دختر میرزا شکرالله خان (کاردار سفارت ایران در دولت عثمانی). او فرزند چهارم خانواده بود. دو ساله بود که پدرش بازنشسته شد و پس از آن به اتفاق خانواده به گرکان از توابع آشتیان بازگشت.
جوانی و ورود به دبیرستان علمیه
استاد دکتر عبدالکریم قریب پس از اتمام دورهٔ ابتدایی در مدرسه صفوی، در سال ۱۳۰۷ برای ادامه تحصیل، در دبیرستان علمیه ثبت نام کرد.
استاد قریب در سال ۱۳۱۴ با اخذ دیپلم علمی از دبیرستان علمیه تهران فارغ التحصیل شد. به گفته استاد در آن سال کلیه دانش آموزان سال ششم دبیرستان را در دارالفنون جمع کردند و امتحان گرفتند و ایشان نیز در آنجا امتحان دادند و دیپلم گرفتند.
ورود به دانشگاه
استاد دکتر قریب می‌گوید: در سالی که ما دیپلم گرفتیم آن قدر تعداد دیپلمه‌ها کم بود که به ما می‌گفتند در هر دانشکده‌ای که دوست دارید ادامه تحصیل دهید و حتی می‌گفتند، بیایید یک ماه در این دانشکده بنشینید، اکر خوشتان آمد ادامه دهید و اگر خوشتان نیامد بروید دانشکده دیگر. من نیز در ابتدا، هر چند روز در یک دانشکده می‌رفتم و حدود یک ماه همین طور در دانشکده‌ها می‌چرخیدم تا وارد دانشکدهٔ علوم در رشته ریاضی شدم. ۶ ماه در رشته ریاضی ادامه تحصیل دادم ولی بعد از آن مجدداً رشته علوم طبیعی را انتخاب کردم و تا پایان تحصیلات دورهٔ لیسانس در این رشته ماندم، بخصوص چون زمین شناس جزء این رشته بود و من به مرور زمان به رشته زمین‌شناسی خیلی علاقه‌مند شده بودم، در این رشته ماندم.
بعد از اتمام دورهٔ لیسانس، مطالعاتم را در زمین‌شناسی ادامه دادم. زمین‌شناسی چون با طبیعت سروکار دارد، برایم مفرح‌ترین رشته بود. به خصوص برای من که درکودکی در دهات و باغ و زمین بزرگ شده بودم. به اعتقاد من، تمام زندگی انسان از زمین به دست آمده‌است و چیزی نیست که ما از زمین نگرفته باشیم. زمین در قرآن کریم از جایگاه ویژه‌ای برخوردار است. قرآن ۱۱۴ سوره دارد و در ۱۰۴ سورهٔ آن از زمین صحبت شده‌است.
دکتر قریب در سال ۱۳۱۷ در رشته علوم طبیعی فارغ التحصیل شد. او در مدت تحصیل در دانشگاه از راهنمایی اساتید عالیقدری برخوردار بود و پروفسور احمد پارسا نیز استاد گیاه‌شناسی وی در مدت تحصیل بود.
در گذشت
دکتر عبدالکریم قریب گرکانی در 17 بهمن سال 1381 بر اثر سکته قلبی درگذشت و بنا به وصیتش در زادگاهش آشتیان به خاک سپرده شد آرامگاه وی در محوطه دانشگاه آزاد آشتیان قرار دارد. فرزند وی مهندس فرهاد قریب گرکانی نیز در ادامه راه پدر به عنوان استاد در رشته زمین شناسی فعالیت می کند.
تألیفات
بلورشناسی، چاپخانه علمی، ۱۳۲۹.
کانی‌شناسی، درباره کانی‌های جزیره هرمز، دانشگاه تهران، ۱۳۳۶.
اصول علم کانی‌ها، چاپخانه علمی، ۱۳۳۸.
شناختن کانی‌ها به وسیله معرفهای شیمیایی، دانشگاه تربیت معلم، ۱۳۴۴.
چگونه کانی‌ها را می‌توان شناخت، دانشگاه تربیت معلم، ۱۳۴۴.
مقالاتی چند درباره زمین، دانشگاه تربیت معلم، ۱۳۴۵.
سنگ شناسی، دانشگاه تربیت معلم، ۱۳۴۶.
یک دوره ۱۷ جلدی کتاب‌های طبیعی برای دبیرستانها، ۱۳۴۶-۱۳۴۴.
گرکان، نشر آفتاب، ۱۳۶۳.
زمین در فضا، نشر آفتاب، ۱۳۶۳.
فرهنگ زمین‌شناسی، انتشارات انزلی، ۱۳۶۶.
مبارزه با عوارض پیری، چاپخانه رامین، ۱۳۷۱.
شناخت سنگها با نگاهی ویژه به سنگهای ایران، جلد اول، انتشارات و آموزش انقلاب اسلامی، ۱۳۷۲.
شناخت سنگها با نگاهی ویژه به سنگهای ایران، جلد دوم، انتشارات و آموزش انقلاب اسلامی.
واژه‌های زمین شناسی، دانشگاه تربیت معلم، ۱۳۷۷.
غارها و موارد استفاده از آنها، ۱۳۷۷
در باره دکتر حسین گل گلاب
حسین گل‌گلاب، (۱۲۷۶ تهران - ۱۳۶۳ تهران) گیاه‌شناس، ادیب، نویسنده، شاعر، مترجم، استاد دانشگاه، نوازنده، موسیقی‌دان، عکاس و هنرمند ایرانی بود. او به زبان‌های فرانسه، انگلیسی، روسی، عربی و لاتین تسلط داشت و در زمینه معادل‌یابی برای واژه‌های علمی از متخصصان فرهنگستان ایران بود. سروده‌های مشهور «ای ایران» و «آذرآبادگان» از جمله کارهای اوست
فرهنگستان ایران
سال ۱۳۱۳ به دستور رضا شاه و به همت محمدعلی فروغی، فرهنگستان ایران تأسیس شد. حسین گل‌گلاب و کسانی همچون محمود حسابی، علی‌اصغر حکمت، علی‌اکبر دهخدا، رشید یاسمی و غلامحسین رهنما از نخستین اعضای فرهنگستان بودند. در ۱۳۱۴ دکتر گل‌گلاب به دلیل تخصص در معادل‌یابی اصطلاحات رشته‌های علمی به عضویت پیوسته فرهنگستان ایران برگزیده شد و در سال ۱۳۱۵ سردبیری فرهنگستان را پذیرفت. او نخستین دبیر فرهنگستان زبان فارسی بود.
گل‌گلاب در وضع واژه‌های علوم طبیعی، به ویژه گیاه‌شناسی سهم به‌سزایی داشت. او در این‌باره می‌گوید: "بنده حتی قبل از به وجود آمدن فرهنگستان ۲۰۰ تا۳۰۰ لغت ساختم و در کتاب‌های درسی به کار بردم مثل کاسبرگ، تخمدان، پرچم و…. بعد که فرهنگستان تشکیل شد، کسی با آنها مخالفتی نکرد. خیلی‌ها اصلاً نمی‌دانستند که این لغات قبلاً وجود نداشته‌است، جزئی از زبان شده و مردم آنها را پذیرفته بودند و در مدارس نیز آنها را به‌کار می‌برند؛ حتی مخالفان معادل‌سازی نیز با این لغات مخالفتی نداشتند."
او همچنین خالق واژه‌های علمی و پرمعنایی مثل قارچ، جلبک و گلسنگ در متون زیست‌شناسی ایران بود
الف: گیاه‌شناسی
تاریخ طبیعی (برای مدارس متوسطه) شامل:
جلد اول: گیاه‌شناسی برای دوره متوسطه
جلد دوم: حیوان‌شناسی برای سال دوم متوسطه
جلد سوم: زمین‌شناسی برای سال سوم متوسطه
تاریخ طبیعی، گیاه‌شناسی برای سال اول پزشکی
گیا، راهنمای گیاهی
گیاه‌شناسی، نشریه شماره یازده، دانشگاه تهران با مشارکت دکتر احمد پارسا
ب: حیوان‌شناسی
کتاب‌ها و مقالات
آثار نوشتاری علمی گل‌گلاب متنوع بود و در سطوح مختلف آموزشی مورد استفاده قرار می‌گرفت. در دورانی که رشته‌های تحصیلی در مقطع دبیرستان یا متوسطه در حال شکل‌گیری بود، کتابهای آموزشی او در رشته طبیعی یا به اصطلاح امروز گروه تجربی، به دبیران دوره طبیعی دبیرستان‌های کشور کمک می‌کرد تا بتوانند دیپلمه‌هایی را که در دهه‌های بعد در رشته‌های مختلف زیر گروه علوم تجربی در دانشگاه‌ها ادامه تحصیل می‌دادند، آموزش دهند. نثر او یکی از نمونه‌های درخشان نثر فارسی در کتاب‌های غیرداستانی است. اما کارهای ادبی او نیز درخششی کمتر از کارهای علمی‌اش ندارند و سروده‌هایش از کارهای ماندنی موسیقی ایرانی است و بسیاری او را یکی از بهترین ترانه‌سرایان ایرانی می‌دانند.
تاریخ طبیعی، جلد دوم، حیوان‌شناسی برای سال دوم متوسطه
تشریخ و فیزیولوژی حیوانی، برای سال چهارم متوسطه
جانورشناسی، انتشارات وزارت فرهنگ، چاپ علمی، ۱۳۴۴ خورشیدی
از سوم دبستان این کتاب در خانه ما گم شد.دنبلش بودم و امروز...:(( :D
زمین شناسی و تکامل سال ششم دبیرستان رشته طبیعی - سال 1354
عضو نیستید؟
ثبت نام در کتابناک