نام خلیج فارس در طول تاریخ
نویسنده:
محمدجواد مشکور
امتیاز دهید
چاپ وزارت اطلاعات و جهانگردی، سال 1355
در این نوشتار کوشیده شده از روی مدارک تاریخی، متقن و مستند که سلسله روایات آنها از قرن ها پیش تا به امروز ادامه دارد، نام واقعی خلیج فارس معرفی شود.
در این نوشتار کوشیده شده از روی مدارک تاریخی، متقن و مستند که سلسله روایات آنها از قرن ها پیش تا به امروز ادامه دارد، نام واقعی خلیج فارس معرفی شود.
آپلود شده توسط:
persianking
1388/08/21
دیدگاههای کتاب الکترونیکی نام خلیج فارس در طول تاریخ
🔹روز ۱۰ اردیبهشت در ایران روز ملی خلیج فارس نامگذاری شده، که سالروز اخراج پرتغالیها از تنگه هرمز و خلیجفارس است. دلیل نامگذاری دهم اردیبهشت، اما این است که نیروهای پرتغالی از ۲۱ تا ۳۰ آوریل ۱۶۲۲ میلادی، ایران را پس از حدود ۱۱۷ سال اشغال ترک کردند. برخی ۲۱ و بعضی ۳۰ آوریل آوردهاند، اما روند ۹ روزه درست تر است. در سال ۱۵۰۳ میلادی یک دریانورد پرتغالی " آلفونسو_آلبوکرک" برحسب اتفاق، گذرش به خلیج پارس افتاد و پس از بازگشت به پرتغال، گزارش جزایر بسیار مهم خلیج پارس را به پادشاه پرتغال ارائه نمود. متقاعد کردن پادشاه و فراهم آوردن نیرو و تجهیزات جهت فتح جزایر خلیج پارس سه سال زمان برد. اواخر سال ۱۵۰۶ آلبوکرک با کشتیهای جنگی پرتغالی به خلیج پارس بازگشت و پس از کشتار عده زیادی از مردم توانست جزیره هرمز را فتح نماید. پس از مدتی قشم و بندر_گمبرون (بندرعباس فعلی) نیز به تصرف پرتغالیها درآمد و این آغاز اشغال مناطق جنوبی ایران توسط پرتغالیها بود که بیش از یک قرن به طول انجامید. با قدرت گرفتن شاه عباس بزرگ، ایران در منطقه نفوذ فراوان کسب کرد و امام قلیخان به عنوان نماینده ایران با انگلیسیها مذاکراتی طولانی نمود و قرار شد ایرانیان از خشکی و انگلیسیها از دریا به پرتغالیها حمله کنند.
◀ در ۲۱ آوریل سال ۱۶۲۲، سپاه ایران به رهبری امام_قلیخان، فتح هرمز (۱۶۲۲) را با موفقیت انجام داد و جزیره را از بزرگترین امپراتور قرن بازپس گرفت و جایگاه خود را در جهان در فهرست ابرقدرتهای قرن شانزدهم ثبت کرد. انگلیسیها نیز ۴ کشتی خود را با خدمه فنی در اختیار ارتش امام قلیخان گذاشتند. آلبوکرک (پرتغالی) اعتقاد داشت هرکشوری که سه نقطه مالاگا، عدن و هرمز را در اختیار داشته باشد، بر تجارت دنیا حاکم خواهد بود. اهمیت هرمز آنقدر بود که استعمارگران انگلیسی را نیز به طمع انداخته بود. بدلیل شکایتهای ایرانیان، از بیادبیهای پرتغالیها، سپاه ایران قصد تنبیه پرتغالیها در خلیج فارس نمود و نه تنها جزیره هرمز را آزاد ساخت، بلکه این مقدمهای شد که پرتغالیها تا مومباسا در کنیا عقبنشینی کنند. و این شکست، شکستهای پی در پی پرتغال در شرق آفریقا را بدنبال داشت و با حمایت پادشاهان ایران، امام مسقط موفق شد قلعه عظیم مومباسا را در جنگ خونینی که به جنگ صلیبی مومباسا معروف است را تصرف کند. ایران تا سال ۱۸۲۰ پرچمدار تمام خلیج فارس و دریای عمان و بحر فارس (مکران) شد. انگلیسیها از شکست پرتغال خرسند بودند و به قدرت ایران اعتراف داشتند و ایران را تنها رقیب قدرتمند عثمانیها میدانستند. درعهدنامه_مجمل ۱۸۰۹ و عهدنامه_مفصل ۱۸۱۲ حاکمیت ایران را بر کل خلیجفارس به رسمیت شناخت.
♦️در کتاب تاریخ_عالمآرای_عباسی چنین آمده است:
" از فتوحات (پیروزیهایی) که درین سنه (سال) مبارکه مطابق احدی و ثلثین و الف (۱۰۳۱ قمری) به نیروی اقبال قرین حال اولیاء دولت بیزوال گردید، فتح و تسخیر بلده هرموز است، که بسعی امامقلیخان امیر الامرا فارس بوقوع پیوست… و در سال گذشته اشعاری شد (به شعر درآورده شد) که بنابر ظهور بیادبیهای فرنگیه پرتکالیه (پرتغالیها) مقیم آنجا… امیر الامرا مذکور لشکر بتادیب (مجازات) ایشان فرستده خود نیز متعاقب رفت… در این وقت که فرنگیه پای از دایره ادب بیرون نهاده به اموری که بتحریر پیوست اقدام نمودند… جماعت انگلیسی را اخبار نموده ایشان نیز بر حسب وعده آماده خدمت شدند. القصه امام قلیخان شجاعت شعار با جنود قاهره فارس (سربازان پیروزمند پارس) متوجه آن صوب (سوی) گشته خود در بندر گمبرو که الیوم به بندر عباسی موسوم است اقامت کردند و افواج قاهره (سپاهیان پیروزمند) از دریا با کشتیها و سفاین عبور نموده داخل جزیره هرمز شدند… القصه بعد از دو ماه و چند روز امتداد ایام محاصره و جنگ و جدال به نیروی دولت و اقبال که همواره قرین حال این دودمان والاست، قلعه رفیع بنیان هرموز که در متانت و حصانت شهره جهان و از کارنامههای نادره فرنگیان است، مسخر اولیای دولت ابد پیوند گردید.،… چون خبر فتح هرموز رسید، جناب خانی (امام قلی خان) مورد تحسین و آفرین شاه (عباس) و سپاه گردید و آن خبر بهجت اثر بر مبارزان قلعهگشای رکاب همایون مبارک و میمون آمده در همان روز قلعه قندهار نیز بتوفیق کردگار مفتوح گشت.. از هر طرف که چشم گشایی نشان فتح… وز هر طرف که گوش نهی مژده ظفر ".
(📚 کتاب عالم آرای عباسی و خامه اسکندربیگ ترکمان)
محمد امیری
کانال کتابهای ممنوعه
🆔 @ketab_mamnouee
نام انگلیسی : پرشین گلف
نام عربی : خلیج فارس
نابود باد اعرابی که چشم به خلیج فارس جاودان ما و نام پرمعنای آن دارند .
به نظر من خیلی واضحه که خلیج فارس همیشه خلیج فارس بوده و هست، حرف عربها رو نباید خیلی جدی گرفت.:xmas: