شرح حال نابغه شهیر ایران ابوریحان بیرونی
نویسنده:
علی اکبر دهخدا
درباره:
ابوریحان بیرونی
امتیاز دهید
ابوریحان بیرونی دانشمند به نام ایرانی است که در دروه سامانی و غزنوی میزیست. او جزو اولین کسانی است که برای یافتن وزن مخصوص اجسام، وقت زیادی گذاشت. ابوریحان در زمینه فلسفه، ریاضیات، تقویم، جغرافیا، تاریخ و دیگر علوم عصر خود، سرآمد دانشمندان و اندیشمندان عصر بود. شاید بیراه نباشد اگر ابوریحان بیرونی را بزرگترین دانشمند تمامی اعصار بدانند؛ چراکه هرچه زمان میگذرد، هر روز جنبهای از شخصیت علمی وی نمودار میشود که در زمانهای پیش، مغفول بوده است.
آپلود شده توسط:
hanieh
1393/03/16
دیدگاههای کتاب الکترونیکی شرح حال نابغه شهیر ایران ابوریحان بیرونی
لینک تصحیح شد.
ابوریحان محمد بن احمد بیرونی (۳۵۲ ه.ش. ۴۲۷ ه.ش) یکی از بزرگترین علمای تاریخ ایران است. وی یک ستارهشناس، ریاضیدان و فیلسوف بود که با اکتشافات خود همراه با دیگر دانشمندان بنام، مقدمات ورود به علوم جدید امروزی را پایهگذاری کرد. وی در شهر (کاث) “بیرون” از روستاهای خوارزم (قسمتی از ازبکستان کنونی) به دنیا آمد. پشتوانهی خانوادگی، ایشان را علاقهمند به تحصیل علوم زمان خود کرد. او کسی بود که اولین روش ساده اندازه گیری شعاع زمین را ابداع کرد و همچنین گمانهزنیهایی را در باب امکان حرکت دورانی زمین به دور خورشید انجام داده بود. همچنین نظراتی را مبنی بر دورههای مختلف زمینشناسی توسعه داده بود.
گفته میشود که ابوریحان بیرونی مؤلف حدود ۱۴۵کتاب بود که بیش از ۹۰ تای آن ها مربوط به ستارهشناسی، ریاضی و ریاضیات زمینشناسی است. اگرچه بیشتر دغدغهی وی در نجوم به محاسبات بر میگشت، با این حال به گسترش مباحث نظری نیز پرداخته است. از مهمترین تالیفات بیرونی، میتوان به کتاب قانون المسعودی اشاره کرد که اگر چه به مسائل بنیادی همانند کتاب المجسطی بطلمیوس در آن پرداخته شده است، با این حال مطالب جدیدی نیز در آن معرفی شدهاند. بسیاری از مفاهیم نظری ابوریحان بیرونی در این کتاب یافت میشود.
همانند المجسطی، کتاب قانون وی نیز شامل استخراج نظری مقادیر نجومی همچنین جداول و دستورالعملهایی برای تسهیل محاسبات موقعیت سیارات است. در واقع تفاوت عمدهی کار ابوریحان بیرونی با بیشتر دانشمندان سابق و معاصر وی، توجه وی به استخراج مفاهیم برای محاسبات بود تا صرفا تهیه جداول برای موقعیت سیارات بدون در نظر گرفتن پایهها و پارامترهای لازم برای چنین محاسبی. در دوران ۷۵ سال زندگیاش موفق به انقلابی در روش دانستن بسیاری از مباحث علمی شد. فراست و ظرفیت تسلط وی بر بسیاری از موضوعات، در کنار توانایی او برای پیدا کردن ارتباط بین آنها برای درک بهتر، وی را در ردیف بزرگترین دانشمندان مسلمان ایرانی در تمام دوران قرار داده است.
محاسبه شعاع کره زمین به روش ابوریحان بیرونی :
این روش توسط ابوریحان بیرونی منجم و دانشمندمشهور ایرانی وضع شد . ابوریحان با روش جدیدی محیط و شعاع کره زمین را اندازه گرفت . که در کتاب “ قانون مسعودی شرح آن نوشته شده “
بوریحان نیز می خواست این کار را در صحرای گرگان(ترکمن صحرا) انجام بدهد اما به دلیل این که دستیار لایق و قابل اعتمادی نداشت از این کار دست کشید تااین که در مسافرتی که به هندوستان داشت در قلعه ای به نام” نندنه” ساکن شد و با روش جدیدی شروع به محاسبه ی شعاع زمین کرد. این دانشمند، در کتاب خود” قانون مسعودی” روش خویش را برای محاسبه ی شعاع کره ی زمین و سپس اندازه گیری محیط آن توضیح داده است.او با روشی علمی و مهندسی چگونگی محاسبه ی شعاع زمین، باکمک تعیین ارتفاع یک کوه را بیان می کند
نفرین به عرب هایی که دشمن ایران و ایرانی اند و نام زیبای خلیج پارس را خلیج .... صدا می زنند. نفرین نفرین نفرین
(?)(?)(?)(?)(?)(?)(?)