رسته‌ها
با توجه به وضعیت مالکیت حقوقی این اثر، امکان دانلود آن وجود ندارد. اگر در این باره اطلاعاتی دارید یا در مورد این اثر محق هستید، با ما تماس بگیرید.

ایل قاراپاپاخ

ایل قاراپاپاخ
امتیاز دهید
5 / 4.6
با 18 رای
نویسنده:
امتیاز دهید
5 / 4.6
با 18 رای
.
ایل قاراپاپاخ هم همان برچلو است !
محقق ارجمند ، آقای عیسی یگانه در کتاب خود بنام ایل قاراپاپاخ ، بدرستی بخشی از همین مطلب را مورد بررسی و تأیید قرار داده است .
در صفحه 70 کتاب مذکور میخوانیم :
ایل قاراپاپاخ در حال حاضر ساکن منطقة سولدوز ( شهرستان نقده ) از توابع آذربایجانغربی در 20 کیلومتری جنوبغربی دریاچة ارومیه است . افراد این ایل بدان جهت قاراپاپاخ نامیده شده اند که کلاههای بلند و سیاهرنگی از پوست بره بر سر خود می گذاشتند و این نامگذاری در خاک عثمانی توسط ترکان عثمانی صورت گرفته است . قبلاً نام ایل قاراپاپاخ ، ایل بورچالی یا بزچلو بوده و در تاریخ جنگهای ایران و روس از این ایل به عنوان ایل بزچلو یاد شده است .
در صفحه 71 کتاب مذکور میخوانیم :
ایل قاراپاپاخ ( یا بوزچلو ، بورچالی ) از قدیمیترین ایلات ایران بشمار میرود و بنا به اسناد تاریخی این ایل ابتدا در محال بورچالی ( به معنی دشت بی رنگ ) در نزدیکی اراک در استان مرکزی ساکن بوده اند و در زمان سکونت آنها در بوزچلو ( حدود چهارصد سال قبل ) ریاست ایل به عهدة “یارعلی آقا “ ( یا اللهیارخان یا “ یارآلی آغا“ ) ، بود .
ایل بزچلو همواره در درگیریها و اختلافات بین ایلات به علت رشادت به ایلات همجوار غالب بودند و یکی از ایلات شیعی محسوب می شدند که به همراه ایلات شاملو و استاجلو ، و... به یاری شاه اسماعیل شتافتند ، از همین رو در اعصار بعدی نیز مورد توجه شاهان صفوی قرار گرفته و بنا به مصالح سیاسی افراد ایل را جهت پاسداری از گرجستان و جلوگیری از یورش افراد و طوایف “ لزگی “ به ساکنین “ گرجی “ آن ایالت ، در حدود سه هزار خانئار از افراد ایل بزچلو را به ریاست “ یارعلی آقا “ به گرجستان کوچاندند و این ایل نام خود را به منطقة سکونت خویش داد .
این سه هزار خانوار در دهنة دربند ، آغجاقالا ، محال پنبک ، و لور؟ ساکن شدند و این اسل بمدت حدود دویست سال در آنجا به کار کشاورزی و دامداری پرداختند .
ایل مذکور تا زمان گرگین خان پسر هراکلیوس والی گرجستان ، در این ایالت ساکن و تابع حکومت مرکزی ایران بودنه اند ، تا اینکه گرگین خان “ ژرژ) خود را تحت الحمایة و خراجگذار روسها قرار داده و از تبعیت دولت ایران سر پیچی نموده و بدنبال آن در سال 1216 هجری ، گرجستان را به روسیه الحاق نمود .
روسها هم فرصت را مغتنم شمرده و لشگر تزار روس را به سرداری یرکزوف به گرجستان گسیل داشتند و در نتیجه ، گرگین خان بهجای دریافت پاداش {خیانت } ، خود و نزدیکان و اولادش محبوس گردیده و جزای خوش خدمتی اش را بدین نحو دریافت کرد . با الحاق رسمی گرجستان به روسیه ، دولت ایران نیز ساکت ننشسته و به مقابلة نظامی برخاست ئ بدینترتیب جنگهای ایران و روس آغاز شد .
در صفحه 74 کتاب مذکور میخوانیم : دربارة خط سیر و کوچ سیصدسالة ایل بورچالی ( بزچلو ، قاراپاپاخ) باید اضافه کرد ، خاستگاه اولیة ایل در دورة صفوی منطقة بورچالی ( بزچلو) از توابع اراک و همدان بوده و برخی از طوایف و شاخه های این ایل در این منطقه که با ایل مذکور به گرجستان کوچ نکردند ، هنوز در آنجا زندگی میکنن و در دورة صفوی که شاخة اصلی ایل به محال پنبک ، شوتلی و آباران کوید { کوچانده شد }و حدود 200 سال در آنجا به زراعت و دامداری پرداخت و نام ایل به منطقه نیز اطلاق گردید و باز در این منطقه نیز طوایفی از ایل مذکور تا به حال در بورچالی گرجستان زندگی میکنند .
در سنة 1243 و 1244 ه.ق. که ایل ناچار به عثمانی کوچیده بود تا از این طریق وارد خاک ایران شود . وجود نهر بورچالی و روستای قاراپاپاخ در ترکیة فعلی یادگار همان دوره می باشد .
ایل در بهار 1244 بطرف سلماس و خوی حرکت نمود و بعد از مدتی ایل باز در آستانة تجزیه قرار گرفته و شاخة مهمی از آن بطرف استرآباد کوچید و شاخة اصلی آن به منطقة سولدوز { در جنوبغربی دریاچة ارومیه }وارد شد و این امر در سال 1245 صورت گرفت .
بنابراین همانطوریکه قبلاً نیز عرض شد بخشی ازدو ایل بزچلو و برچلو از استان مرکزی کوچانده و به مناطق گرجستان منتقل شده اند ، وجود منطقة بزچلوی زنجان نیز حاکی از همین حرکت است .
بیشتر
اطلاعات نسخه الکترونیکی
آپلود شده توسط:
khar tu khar
khar tu khar
1392/08/07
برای درج دیدگاه لطفاً به حساب کاربری خود وارد شوید.

دیدگاه‌های کتاب الکترونیکی ایل قاراپاپاخ

تعداد دیدگاه‌ها:
1
ایل قاراپاپاخ
عضو نیستید؟
ثبت نام در کتابناک