رسته‌ها
شریعتی؛ راه یا بیراهه؟
امتیاز دهید
5 / 4
با 52 رای
نویسنده:
درباره:
علی شریعتی
امتیاز دهید
5 / 4
با 52 رای
مجموعه‏ ی مقالاتی که در پیش روی شماست، مطالبی است که در طوی یک دهه، از سال‏های آغازین تا سال‏های پایانی دهه‏ی 70، توسط نگارنده تهیه شده است. موضوع مشترکی که این مقالات را به هم پیوند می‏زند، دکتر علی «شریعتی» به طور خاص، و «نوگرایی دینی»، به طور عام است.
این مقالات، در طول سالیان مختلف، در لابه‏لای برخی نشریات و کتاب‏ها، به چاپ رسیده است. امّا اینک، یکجا و در کنار هم، ارائه می‏شود. چرا که احتمالاً هم برای بسیاری از مخاطبان ـ به‏ویژه نسل نویی که در نیمه‏ی دوم دهه‏ی 70 به صحنه‏ی اندیشه و اجتماع آمده است ـ همه‏ی آن نشریات در دست‏رس نیست و هم این که ارائه‏ی آن مقالات به صورت یکجا و در کنار هم، تحلیل و تعمق و نقد آن‏ها، و هم‏چنین دیالوگ بین افکار، و احیاناً نسل‏ها را آسان‏تر می‏سازد.

کتاب حاضر، از سه بخش تشکیل شده است. بخش اوّل، حاوی مقالاتی است که بیش‏تر، از منظر «امروز» به گذشته نگریسته و سعی کرده است در یک سفر درون پارادایمی، گفتار شریعتی و نوگرایی دینی را در استمرار خود، و در بستر نیازهای زمانه‏ی نو و کنونی مورد توجه قرار دهد. دغدغه‏ی مهم در این استمرار، تأکید بر آزادی و معنویت، در کنار برابری است؛ که یکی از گفتارهای غالب دهه‏های گذشته (به‏ویژه دهه‏ی 40، 50، و 60) را تشکیل می‏داده است. امّا شریعتی، از همان گاه، با طرح مثلث آرمانی، به یاد ماندگار «آزادی، برابری، عشق» (و به عبارتی: عرفان، برابری، آزادی) این سه افق پیش رو و دوردست را در کنار هم دیده است.

دغدغه‏ی دیگر نگارنده در این «استمرار» و «احیاء»، تغییر «جای‏گاه مذهب» در جامعه‏ی کنونی، نسبت به دهه‏های گذشته، و ضرورت لحاظ کردن این دگرگونی در پروژه‏ی نوگرایی دینی است. نگارنده، این دغدغه را در شکل‏های مختلف، در مقالاتش بازتابنده است. با تأکید به نیاز به یک رنسانس و نوزایی فکری و فرهنگی تا نوزایی مذهبی ایدئولوژیک، با طرح نیاز به یک ایدئولوژی ملی ـ مذهبی، تا یک اندیشه و مکتب غیر کاربردی و عام مذهبی و....

به هر حال، به نظر می‏رسد در پروژه‏ی روشن‏فکری مذهبی، مذهب در حال تبدیل از یک پروژه‏ی «اجتماعی» (و به طور دقیق‏تر: اجتماعی ـ انسانی) به یک پروژه‏ی «انسانی» (و به طور دقیق‏تر: انسانی ـ اجتماعی) است. و البته، این به معنای «شخصی» شدن مذهب نیست. بل‏که به معنای کلی، ساده‏سازی آن (به تعبیر اقبال) و نیز خروج برخی از روشن‏فکران مذهبی و هواداران و پیروان آن‏ها از حالت «تک‏منبعی» (و اتکای صرف به منابع مکتوب دینی) و استفاده از تمامی منابع معرفت، از جمله میراث اندیشه‏ ی بشری در طول تاریخ می‏باشد. همان‏گونه که خود منابع دینی اوّلیه نیز طبیعت و تاریخ و عقل و دل و... را نیز به عنوان منابع معرفت، به مخاطبان خود معرفی می‏کنند.
...
بیشتر
اطلاعات نسخه الکترونیکی
فرمت:
PDF
تعداد صفحات:
178
آپلود شده توسط:
dedarsabz
dedarsabz
1389/05/31

کتاب‌های مرتبط

شرح غزل‌های حافظ - جلد 4
شرح غزل‌های حافظ - جلد 4
4.4 امتیاز
از 12 رای
جهان بینی عطار
جهان بینی عطار
4.6 امتیاز
از 22 رای
کتابشناسی حافظ
کتابشناسی حافظ
4.7 امتیاز
از 18 رای
نون جو، دوغ گو
نون جو، دوغ گو
4.6 امتیاز
از 34 رای
برای درج دیدگاه لطفاً به حساب کاربری خود وارد شوید.

دیدگاه‌های کتاب الکترونیکی شریعتی؛ راه یا بیراهه؟

تعداد دیدگاه‌ها:
3
کتاب خوبی بود. باشد که مردم علی الخصوص جوانان بیشتر با مشی فکری دکترشریعتی آشنایی یابند. یا علی مدد
کتاب عالی بود شاید بهتر باشه به جای ساختن بت از ادما و قبول کردن هر چی گفتن کمی هم خودمون فکر کنیم
با سلام كتاب زيبا و پر مغزي بود
باشد كه بالا بردن درك و فهممان در چهت پيشرفت خو دو جامعه تلاش نمائيم.
شریعتی؛ راه یا بیراهه؟
عضو نیستید؟
ثبت نام در کتابناک