رسته‌ها
با توجه به وضعیت مالکیت حقوقی این اثر، امکان دانلود آن وجود ندارد. اگر در این باره اطلاعاتی دارید یا در مورد این اثر محق هستید، با ما تماس بگیرید.

درآمدی بر دیوان سالاری در ایران

درآمدی بر دیوان سالاری در ایران
امتیاز دهید
5 / 4.4
با 5 رای
نویسنده:
امتیاز دهید
5 / 4.4
با 5 رای
از مقدمه:
به نظر می رسد که واژهٔ «دیوان» برگرفته از دوان dewan هم ریشه «دبیر» به معنی نویسنده و دیپی dipi فُرس باستان باشد که با لفظ سومری dup و ایلامی tuppi و اکدی tuppu به معنی لوحه خطی نیز مرتبط است (نک. برهان، ۸۲۳ حاشیه).
همچنین دیوان را کلمه ای پهلوی و به معنی اداره ذکر کرده اند که با این تعبیر در دوره ساسانیان در ادارات نظم و ترتیب مناسبی حکمفرما بود (کریستن سن، ۱۳۵۱، صص ۴۱۶-۴۱۵).
اعراب دیوان را از ایرانیان گرفته اند که به عنوان فهرست مداخل و مخارج دوران عمر به کار میرفته است (حتی، ۱۳۴۴ ، ص ۲۲۱). در گذشته دیوان به معنی اداره، وزارتخانه، دفترخانه، دفتر محاسبه، دفتر حساب، دفتر عمومی برای ثبت مداخل و مخارج خزانه داری و دولت به کار می رفته است. دیوانهای معروفی که در تاریخ ایران ماندگار بوده و تداوم سیر تاریخی خود را حفظ کرده اند عبارت اند از: دیوان انشا یا اداره ای که از طرف شاه، اسناد رسمی را صادر می کرد و مکاتبات دولتی را انجام می داد؛ دیوان استیفا یا اداره ای که مستوفیان و محاسبان در آن به کار مشغول بودند (دار الاستیفا)؛ دیوان تمیز یا دیوان کشور، عالی ترین محکمه که مسئولیت نقض و ابرام آرای صادره از محاکم پایین تر و حل و رفع اختلافات دادگاه های دادگستری را بر عهده داشت؛ دیوان زمام یا دفتری که در آن محاسبات مداخل و مخارج را نگه می داشتند...
بیشتر
اطلاعات نسخه الکترونیکی
آپلود شده توسط:
شازده
شازده
1403/09/28

کتاب‌های مرتبط

برای درج دیدگاه لطفاً به حساب کاربری خود وارد شوید.

دیدگاه‌های کتاب الکترونیکی درآمدی بر دیوان سالاری در ایران

تعداد دیدگاه‌ها:
0
دیدگاهی درج نشده؛ شما نخستین نگارنده باشید.
درآمدی بر دیوان سالاری در ایران
عضو نیستید؟
ثبت نام در کتابناک