رسته‌ها
با توجه به وضعیت مالکیت حقوقی این اثر، امکان دانلود آن وجود ندارد. اگر شما صاحب حقوق مادی این کتاب هستید، می‌توانید اجازه نشر رایگان نسخه الکترونیکی آن را به ما بدهید یا آن را از طریق کتابناک به فروش برسانید.
برای اطلاعات بیشتر صفحه «شرایط و قوانین فروش» را مطالعه کنید.
موسیقی شعر
امتیاز دهید
5 / 4.6
با 66 رای
امتیاز دهید
5 / 4.6
با 66 رای
موسیقی شعر عنوان کتابی‌است نوشتهٔ محمدرضا شفیعی کدکنی دربارهٔ وزن و قافیه و موسیقی شعر که به نقد و بررسی این عوامل پرداخته‌ است.
در بخشی از کتاب آمده:
ممکن است فردا، یا همین امروز عصر، عقیدهٔ دیگری داشته باشم ولی در این لحظه با اطمینان خاطر می‌توانم بگویم: شعر حادثه‌ای است که در زبان روی می‌دهد و در حقیقت، گویندهٔ شعر، با شعر خود، عملی در زبان، انجام می‌دهد که خواننده، میان زبان شعری او، و زبان روزمرّه و عادی ـ یا به قول ساختگرایان چک: زبان اتوماتیکی ـ تمایزی احساس می‌کند. این تمایز می‌تواند علل بسیاری داشته باشد، عللی شناخته شده و عللی غیرقابل شناخت. اتفاقاً شعر حقیقی، شعر ادبی، همان شعری‌است که علت تمایز آن از زبان مبتذل و معمول، در تمام ساحات، قابل تعلیل و تحلیل نیست. نمونه‌اش شعر حافظ. شما نمی‌توانید بگویید در:
زهد من با تو چه سنجد که به یغمای دلم
مست و آشفته به خلوتگه راز آمده‌ای
تمایز این زبان، از زبان مبتذل روزمرّه، در توازن دو مصرع و برابری آنها با وزن «فاعلاتن فعلاتن فعلاتن فعلات» است که مثلاً در زبان روزمرّه کسی به صورت موزون سخن نمی‌گوید، و نیز نمی‌توانید بگویید هم‌آهنگی و تقارن قافیه‌های راز و ناز در طول غزل و … است و نیز نمی‌توانید کاربرد تک تک کلمات را که متمایز از زبان روزمرّه است، دلیل شعریت آن بدانید، و می‌بینید که هیچ استعاره و مجاز و کنایه و تشبیهی هم در آن نیست، هرچه هست در نفس کاربرد زبان‌است.[۲] یکی از صورتگرایان روسی، شعر را «رستاخیز کلمه‌ها» خوانده است، او درست به قلب حقیقت دست یافته، زیرا در زبان روزمرّه، کلمات طوری به‌کار می‌روند که اعتیادی و مرده‌اند، و به هیچ روی توجه را جلب نمی‌کنند ولی در شعر، و ای بسا که با مختصر پس و پیش شدن، این مردگان زندگی می‌یابند و یک کلمه که در مرکز مصراع قرار می‌گیرد سبب زندگی تمام کلمات دیگر می‌شود. مثلاً همان تعبیر «چه سنجد؟» در بیت حافظ، مرکز این رستاخیز است. معلوم نیست چگونه، درین بافت، این تعبیر چنین تشخص و تمایزی یافته‌است. به‌طور مبهم می‌توان آن را احساس کرد امّا علت و راز آن را نمی‌توان بیان داشت. منظور، استعمال «چه سنجد با…» درین مورد خاص است نه این‌که تصور کنید، چنین تعبیری اختراع حافظ است، ادبیات فارسی (نظم و نثر قبل از حافظ) پر است از این تعبیر و شاید، بی‌فایده نباشد یادآوری این نکته که یکی از شاعران بزرگ خودمان نیز گویا، شعر را رستاخیز کلمات تلقی می‌کرده‌است و عقیده داشته‌است که این رستاخیز کلمات سبب «حشر معانی»، می‌شود و این تعبیر حشر معانی او، خود چشم‌انداز دیگری‌است از این مفهوم:
بیدل! سخنم کارگه حشر معانی است
چون غلغلهٔ صور قیامت کلماتم
اگر بپذیریم که مرز «شعر و ناشعر» همین رستاخیز کلمه‌هاست، یعنی تمایز و تشخص بخشیدن به واژه‌های زبان، آنگاه به این نتیجه خواهیم رسید که چون «رستاخیز کلمه‌ها» یا صورت تشخص یافتن آن‌ها در زبان، می‌تواند هم علل و هم صوَر بسیاری داشته باشد، پس شعر هم می‌تواند تعاریف متعدد از چشم‌اندازهای متعدد، داشته باشد. کسی که در تعریف شعر، وزن و قافیه را اساس قرار می‌دهد، درک او از قیامت کلمه‌ها، و تمایز زبان شعر از زبان مبتذل و اتوماتیکی، در حد وجود وزن و قافیه یا عدم آنهاست، آن‌که فراتر ازین می‌رود، و شعر را در کاربرد مجازی زبان تعریف می‌کند، او نیز تمایز یا قیامت کلمات را در جابه‌جا شدن مورد استعمال آن‌ها می‌داند، و بدین گونه هرکسی از ظن خود، یار این مفهوم می‌شود. از آنجا که قوانین ادب و تحقیقات زبانشناسی و بوطیقاهای کهنه و نو، هیچ‌گاه نخواهند توانست علل پیچیده و رازهای سر به مهر شاهکارهای شعری را تعلیل و تحلیل کنند، هیچ‌گاه، هیچ‌کس نخواهد توانست از شعر تعریفی جامع و مانع عرضه دارد و هر کس به تناسب آگاهی‌هایی که در جهت شناخت و تمایز ساحت‌های زبانی از یکدیگر دارد، تعریفی از شعر عرضه می‌کند و پس از چندی بر اثر تغییر میزان آگاهی او از تمایز ساحت‌های زبانی، تعریفش نیز از شعر دگرگون می‌شود و به همین دلیل بود که من در آغاز این یادداشت متذکر شدم که این عقیدهٔ من است در این لحظه و شاید فردا یا همین امروز عصر، عقیده‌ام دگرگون شود. از همین‌جا می‌توان طبقاتی بودن مصداق و نسبی بودن مفهوم شعر را نیز دریافت.
بیشتر
اطلاعات نسخه الکترونیکی
آپلود شده توسط:
Pir pesar
Pir pesar
1389/11/21

کتاب‌های مرتبط

درج دیدگاه مختص اعضا است! برای ورود به حساب خود اینجا و برای عضویت اینجا کلیک کنید.

دیدگاه‌های کتاب الکترونیکی موسیقی شعر

تعداد دیدگاه‌ها:
12
کتاب بسیار مناسبی برای علاقمندای شعر و شعرشناسی و شاعری هستش...
خدا حفظ کنه استاد کدکنی رو.:x
اولین شاعر جهان
حتما بسیار رنج برده است
آنگاه که تیر و کمانش را کنار گذاشت
و کوشید برای یارانش
آنچه را که هنگام غروب خورشید احساس کرده
توصیف کند!
و کاملا محتمل است که این یاران
آنچه را که او گفته است
به سخره گرفته باشند...
"جبران خلیل جبران"
...خوشا پرنده که بی واژه شعر می گوید.
گذر به سوی تو کردن
ز کوچه کلمات
به راستی که چه صعب است و مایه آفات
چه دیر و دور و دریغ!
خوشا پرنده که بی واژه شعر می گوید.
این چاپ اوله. کتاب بعداً با ویرایش و اضافات استاد چاپ شد. چاپ اول 252 صفحه و چاپ جدید 679 صفحه ست بنابراین فکر نمی کنم فعال کردن لینک دانلودش مشکلی به وجود بیاره.
چاپ اول رو من دارم هرکس این کتاب 252 صفحه ای رو میخواد ایمیل بذاره

دوست گرامی خواستم ایمیل بزارم اما دیدم جی میل باز نمی کند سپاس از لطفتون
وزیر ارتباطات: «جی‌میل» با حکم دادگاه فیلتر شد؛ گوگل فیلتر نیست
http://www.hamshahrionline.ir/details/185833
کار دنیا را ببینید دوستان
این چاپ اوله. کتاب بعداً با ویرایش و اضافات استاد چاپ شد. چاپ اول 252 صفحه و چاپ جدید 679 صفحه ست بنابراین فکر نمی کنم فعال کردن لینک دانلودش مشکلی به وجود بیاره.
چاپ اول رو من دارم هرکس این کتاب 252 صفحه ای رو میخواد ایمیل بذاره

خسته نباشی دوست گرامی اگر جی میل هم بدم با فیلتر شدنش چه کار کنم
جایی خوندم (طنز بود) که دوستان روزی می رسد که سایت های تفسیر قران و قران را هم فیلتر می کنند البته کم کم دارم شک می کنم به طنز بودنش
وزیر ارتباطات: «جی‌میل» با حکم دادگاه فیلتر شد؛ گوگل فیلتر نیست
http://www.hamshahrionline.ir/details/185833
این چاپ اوله. کتاب بعداً با ویرایش و اضافات استاد چاپ شد. چاپ اول 252 صفحه و چاپ جدید 679 صفحه ست بنابراین فکر نمی کنم فعال کردن لینک دانلودش مشکلی به وجود بیاره.
چاپ اول رو من دارم هرکس این کتاب 252 صفحه ای رو میخواد ایمیل بذاره
این کتاب خیلی عالی رو نمیشه دانلود کرد،ممنون میشم لینک دانلود رو فعال کنید.
از بهترین کتابهای تخصصی در زمینه ی ادبیات و خصوصا شعر همین کتاب است، به دوستداران شعر فارسی اعم از کلاسیک و نو پیشنهاد خواندن این کتاب بالاترین لطفی ست که می توان کرد.
هر کتابی با نام استاد شفیعی گرانقدر و گرانسنگ است، خداوندش عمر دهاد.
کتاب خیلی عالی هست به جرات میتونم بگم یک منبع کمیاب تو ادبیات فارسی است
جا داره یک دست مریزاد بزرگ از دکتر بگیم
ولی من دو ساعت دارم نق میزنم تا ثبت نام کنم که دانلودش کنم ای کاش یه صرف نظری می کردید سیستم خیلی مظخرف است
به هر حال ممنون
موسیقی شعر
عضو نیستید؟
ثبت نام در کتابناک